Pagina's

Garmin Edge 1000 test, de update!

Dit is deel drie van de test. Deel 1 en twee vindt je hier.

Is het toestel te gebruiken voor de niet sporter? de gewone sterveling?

Woord vooraf: Ik wordt niet betaald om dit te schrijven, ik schrijf het uit vrije wil, het is dan ook mijn  persoonlijke mening en ervaring. Doe er je voordeel mee en onthoud: informatie op internet heeft een houdbaarheid datum, kijk dan ook altijd naar de datum van het bericht en of er na die tijd informatie aan is toegevoegd.

Er zijn al vele hele goede test te vinden over dit toestel. Omdat het een toestel voor een sporter is gaan die tests en blogs vooral over de sportfuncties. Ik wil me richten op de navigatie functies.

Vorige week kreeg ik de kans het toestel mee te nemen naar huis om hem eens aan de tand te voelen. Vorige week was ik echter niet helemaal goed voorbereid en dat leverde slechte resultaten op. Aan de andere kant: was ik beter voorbereid dan had ik tot deze week gewacht en had ik dus niet met eigen handen gezien wat de verbeteringen van de update te weeg hebben gebracht.



Voorbereiding is het halve werk.

Vorige week had ik ook in een impulsmomentje besloten om de edge 1000 aan een onderzoek te onderwerpen. Toen ik het test exemplaar in mijn tas deed was er nog geen concreet plan voor de test. gelukkig liep het toestel vast en mag ik het deze weer proberen. En heb ik een aantal dingen wel goed voorbereid:

Stap 1: de kaart. Ik ga niet vertellen hoe, en officieel is het niet mogelijk, maar je ziet het aan de screenprints: dezelfde kaart zit in beide toestellen. Google het maar het is mogelijk.

Stap 2: de test routes. Doordat ik de zelfde kaart in beide toestellen heb kunnen we het gedrag van de beide toestellen goed vergelijken wanneer we ook de zelfde routes in beide toestellen steken. (voor de volledigheid: we gaan de Edge 1000 vergelijken met de GPSmap 62st). 
We gaan op pad met drie veelgebruikte vormen van navigatie:

1: Een route, gemaakt in BaseCamp, met een begin~ een tussen~ en eindpunt. Het is een door mij veel gereden stukje door het bos en dus goed te doen met de MTB. Niet alle wegen die ik zou willen rijden zijn routeerbaar op de kaart in het toestel. Dit komt in praktijk het meeste voor wanneer je een spoor van het internet afplukt en deze in je toestel over de kaart wil laten routeren.
Je ziet nu al dat hij er iets heel anders van maakt.
2: Een gerouteerde-route over routeerbare wegen en met zo min mogelijk route punten (2). Ook een praktijksituatie; je gaat op pad en wil beslist langs een aantal locaties maar de rest mag het toestel voor je berekenen.
 

3: Een track. Stel: We hebben een route laten berekenen op de kaart (in BaseCamp) die omgezet naar track en dan in het toestel laden om die vervolgens te gaan volgen. Dit lijkt het meeste op het downloaden van een track van het internet, met het voordeel dat ik nu zeker weet dat alle wegen ook echt in mijn toestelkaart zitten.

Voor alle drie de routes geld dat het geen grote stukken zijn. het gaat me ook om de aanwijzingen en het herberekenen niet om de lengte en het aantal aanwijzingen. In alle drie de routes is er ruimte voor fouten en herberekeningen.

Op pad dan maar.

Route 1


Het kost wat moeite: twee toestellen, een fototoestel, een telefoon (voor tracking) en dan ook nog goed opletten. Maar na wat geklungel kan ik op pad voor deel 1.

Wat meteen weer opvalt is de enorme miswijzing van de Edge 1000. Hij komt gedurende de hele test niet onder de negen meter en dat is echt teveel! Voor het volgen van de track en de route is het geen probleem, maar voor het uitzetten van een tocht is de miswijzing onacceptabel, zie ook deel 2 van de test. Daar is duidelijk te zien dat wanneer je het toestel gebruikt voor het uitzetten, de mensen die je spoor gaan volgen hopeloos in de problemen komen omdat er aan de andere kant van de weg helemaal geen pad aanwezig is!

Op de computer was het al te zien en ook bij het opstarten in beide toestellen kun je goed zien dat de eerste deel van de test een bende wordt. 
De wegen zijn onbekend en omdat ik wil routeren worden er omwegen gesuggereerd door beide toestellen. Dit doen de toestellen om me toch langs de verplichte route punten te krijgen. Het is zelfs zo erg dat ik gewoon verkeert rij op mijn, van te voren bedachte, route terwijl ik hem wekelijks met de hond er bij loop. Het probleem is duidelijk:  de Garmin/OSM kaarten zijn niet dekkend. Het is een beroemt punt bij mij in de buurt maar niemand zal er ooit komen omdat de kaarten je er niet naar toe zullen leiden.

Resultaat: wanneer de  wegen niet op de kaart staan als routeerbaar kun je het toestel niet gebruiken als navigator.

Route 2


De route heeft twee tussenpunten en is geheel door de kaart samen gesteld. Ik heb alleen twee punten aangetikt en BaseCamp doet de rest. Routeren gaat dus goed en de aanwijzingen komen netjes op tijd door, op beide toestellen. Ook is het leuk dat men over de beschermde fietspaden achter en tussen de hockeybanen wordt geleidt. Deze paden worden door beina niemand gebruikt getuige hoeveelheid natuur tussen de tegels. Dus hier is de kaart duidelijk beter op de hoogte van de situatie dan de bewoners van de buurt.
Als ik verkeert rij dan wacht het toestel erg lang met herberekenen en als er dan eindelijk een alternatief komt krijg ik nauwelijks de tijd om te reageren. Wanneer ik dan toch besluit om om te draaien stuurden beide toestellen met netjes de zelfde kant op maar het pad is erg smal, erg steil en niet geschikt voor fietsers getuige het bord van Staatsbosbeheer die het gewoon verbied. Maar ik heb een full suspention MTB dus niet bang. Maar menig recreatief fietser zal je dit niet in dank afnemen.

Gelukkig krijg ik ook nu weer de gehele fanfare te horen bij de finish. De Edge duizend doet echt een vreugdedansje op je stuur wanneer je de tocht goed heb afgelegd.


Wanneer ik ook nu weer op de pauze knop druk van de edge wordt alles netjes opgeslagen in het toestel en wordt de livetracking ook weer afgesloten. Er worden dus drie tracks aan mijn online account toegevoegd voor de test van vandaag. Ook wel weer handig voor de naslag.


Deel 3: 


Een track, dus geen aanwijzingen van beide toestellen alleen een lijntje volgen!

Groot is dan ook mijn verbazing wanneer ik van de route afwijk: in eerste instantie gaat alles goed: de Edge geeft aan dat men van de koers is afgeweken, en de 62 negeert alles en volgt zijn gebruiker gewoon trouw.

Wanneer we echter op de stippellijn van de kaart aankomen, een teken dat de weg routeerbaar is op de Garmin kaart, worden er door de Edge netjes aanwijzingen berekend over de wegen teug naar de oorspronkelijke koers. Een stukje verderop, wanneer ik weer verkeerd rij,  maar op routeerbare wegen blijf krijg ik ook weer netje aanwijzingen. Op zich is dat een goede functie van het toestel, want je oorspronkelijke track blijft zichtbaar en er komen dus geen aanwijzingen omdat er geen geïndexeerde wegen in de buurt zijn kun je wel zelf naar de koers terug rijden ( ja in een Edge worden zowel een track als route omgerekend naar een koers).



Terug in de winkel dit verhaal uitgelegd. Na het bestuderen van de huidige versie software komen we tot de conclusie: toestel herberekend altijd over de weg, dus de kaart. Je track wordt ook weergegeven en als je dus door het veld rijdt krijg je geen aanwijzingen. Rij je weer over de weg, dan krijg je wel aanwijzingen. Op zich een mooie functie. Ben je de aanwijzingen beu, kun je het geluid en re koersafwijkingsfunctie uitzetten natuurlijk.

En weer dat vreugde dansje op mijn stuur.

Klaar met de drie tochtjes. En alles netjes online gezet! Ik loop het kantoor binnen en zie mijn drie tochten gelijk op het scherm van mijn Mac. Een hele verbetering t.o.v. De vorige keer!

Geslaagde test dus.

Conclusie:

  • Mooi toestel, weegt niks doet zijn navigatie werk goed. 
  • Ff goed opletten voordat je er een route of track in steekt. Snap je er niks van en wil je weinig tijd besteden aan de rit kies dan voor een track, dan zit je altijd veilig.
  • Het toestel is beslist niet te gebruiken voor het uitzetten van een tocht, daar is de miswijzing echt gegroet voor. De ontvangst van de ingebouwde antenne is gewoon te slecht. Ik betwijfel of Garmin dit door een update kan verbeteren. De antenne van de GPSmap 62 is vele malen beter en betrouwbaarder.

Is het toestel geschikt voor de recreatieve fietser die een planner zoekt? Ja.

Is het toestel geschikt voor de sporter die een prestatiemonitor zoekt? Vraag het aan dc Rainmaker.

Voor de gepensioneerde recreatieve fietser? Ik betwijfel het. Het scherm is erg mooi van detail. Dat betekend dat de tekst op het scherm ook heel klein geschreven kan worden, hierdoor is het niet voor een ieder te lezen en omdat de fiets beweegt was het aflezen toch al lastig.

Maar wees eerlijk: een fiets navigator voor €500? Beetje veel geld lijkt me. Dan je kan wel iedereen uitnodigen om je online te volgen zodat men weet waar je bent en dat kan wellicht handig zijn voor sommige doelgroepen. Wellicht dat die doelgroep ook mensen kent die willen sponsoren in ruil voor de volg functie?? (eigen telefoon nodig, met internet,want het toestel zelf kan geen internet deling aan natuurlijk).

Volgend weekend vervolg? Maar dan de surprise me functie? Wie weet, als ik dan nog zin heb.

Eric

Binnenkort: de oplossing voor de langeafstandsfietsers!!



De Garmin Edge 1000 v.s. een GPSmap 62st.


Als gewone sterveling gewoon een stukje fietsen is er niet meer bij. Ook op de fiets wil men begeleiding vandaag de dag. Je kan je afvragen waarom, maar je kan ook gaan uitzoeken hoe. Dat laatste is wat ik gedaan heb. "Routering is de norm" dat wordt de nieuwe titel van de outdoor cursus en vandaar dus dit onderzoek: Is de Edge 1000 iets voord e gewone fietser?

Een verhaal in drie (of meer) delen.

Woord vooraf: Ik wordt niet betaald om dit te schrijven, ik schrijf het uit vrije wil, het is dan ook mijn  persoonlijke mening en ervaring. Doe er je voordeel mee en onthoud: informatie op internet heeft een houdbaarheid datum, kijk dan ook altijd naar de datum van het bericht en of er na die tijd informatie aan is toegevoegd.

Deel 1: navigatie van A naar B.


Een Edge is geen GPS, het is een fietscomputer die gebruik maakt van gps. Dat is geen nieuws, dat weten we al eenpoosje. Bij de introductie van de edge 800 kwam er ook een navigatiefunctie in het toestel. In den beginne met redelijk wat bugs, maar intussen is het een leuk en goed werkend toestel. 

Met de komst van de Edge 810 werd het toestel beter in navigeren en was het mogelijk veel meer tracks in het toestel te laden. Persoonlijk heb ik voor iemand de gehele route naar de Compostella in het toestel geladen.
De handicap dat het toestel stopt met aanwijzingen geven na 200 aanwijzingen zal blijven. 

In 2014 is de serie verrijkt met een Edge 1000. Ja weer een nieuw toestel en de vorige twee in de serie worden ook nog steeds gemaakt. 
Voor het eerst (ok, na de edge touring voor de tweede keer maar de touring is voor een andere doelgroep) heeft Garmin besloten het toestel te verrijken met een OSM kaart.
Deze gratis kaart, gemaakt voor de recreatieve fietser, geeft de gebruiker de mogelijkheid de navigatie te testen zonder tussenkomst van een computer en het gezeur met downloaden en ontgrendelen.

Is het toestel te gebruiken voor de gewone fietser? Dat is de vraag van vandaag.

Het toevoegen van de kaart en de mogelijkheid om het toestel een rondje te laten berekenen maakt me uitermate nieuwsgierig.
Tot op heden heb ik voor het recreatief fietsen sterk de voorkeur voor een map 62 toestel omdat de knopbediening op de fiets mijn voorkeur heeft boven een aanraakscherm. Een edge 1000 heeft knoppen en een aanraakscherm voor de bediening.

Stap 1: uitpakken. Van het uitpakken zijn er al genoeg filmpje te vinden op internet dus daar hoef ik geen beschrijving voor te maken natuurlijk, hè enige wat me opvalt is het formaat van het doosje:super klein! En zeer strak gesneden. De mannen hebben duidelijk gekeken naar de trend in de markt: wat apple kan doen we gewoon na in de hoop dat we ook succes krijgen.

Het toestel: mooi, glad, super licht en ongelofelijk plat. Compleet nieuwe behuizing die beslist niet plastiekerig aanvoelt.

Het scherm: mooi, zeer mooi, helder, super goed af te lezen in de zon met donkere bril op en dat terwijl het toestel plat op het stuur staat dus volop reflecties vangt.
Ik ben erg tevreden over de afleesbaarheid van mijn 62st, maar na vandaag heb ik duidelijk meer te wensen. In vergelijking met de Edge is mijn 62st onleesbaar!

Slechte voorbereiding? Ja, nog net voor vertrek laad ik een freitzeitkarte in mijn map 62 en vertel hem dat ik naar het locale geocache evenement wil gaan fietsen. Een eerlijk vergelijk van kaartmateriaal? Nee niet echt, maar voor vandaag moet ik het er mee doen. Beide kaarten zijn routeerbaar en maken verrassend genoeg de zelfde route aan.
Op pad dan maar. Na een minuut of tien stoeien en pielen, moet natuurlijk ook scherm afbeeldingen hebben van beide toestellen, valt me in eens op dat de edge me netjes over het fietspad begeleid en mijn map 62 gewoon oven de provinciale wel aan het plannen is. Heel vreemd want de freitzeitkarte is een topo en je zou verwachten dat ik oven het wandelpad geleid zou worden. Jammer van de Garmin kaart is wel dat deze alle wegen 'cycleway' blijft noemen. Dit komt natuurlijk omdat Garmin het Type bestand heeft aangepast aan de huisstijl, de kaart krijgt hierdoor het uiterlijk dat we van Garmin gewent zijn.


Nu ben ik redelijk op de hoogte van het uiterlijk van de verschillende kaarten, heb er zelfs een overzichtje van gemaakt, hier, maar Garmin heeft duidelijk meer verstand van zaken dan de mannen van het OSM project. De kaart ziet er zeer gelikt uit en ook de kleuren zijn zeer intuïtief. Heel anders dan de dikke blauwe lijnen van de OpenFietsMap of Freitzeitkarte

Bediening, tja... Lastig.Ik ben een groot voorstander van knopjes op je GPS voor gebruik op de fiets en moet dan ook heel erg wennen aan het aanraakscherm. FF snel zien hoe ver het nog is en andere gegevens is er niet bij want dan moet ik over het scherm vegen en dat blijkt lastig te zijn op een smal fietspad. Maar alles went en als de handleiding wel leest dan kom je er achter dat het toestel ook automatisch kan wisselen van schermpjes.

Fietsen is erg populair want ik wordt links en rechts veelvuldig ingehaald door mensen met kleurige pakjes en veel te dure fietsen. De meesten hebben een apparaatje op het stuur en opvallend veel hebben een edge 510. Geloof dat ik de enige ben die daar op let want niemand ziet mijn twee toestellen op het stuur, ik had in het altijd "vrolijke" Arnhem op zijn minst vijf keer de opmerking "ben je bang?" Verwacht, maar ik ben nog niet thuis.
Ik ben slechts halverwege en wel op het poffertjes evenement in Arnhem voor de lunch. Het is de bedoeling dat men nu geocaches gaat zoeken, maar daar ben ik vandaag te lui voor. Als de meelballetjes met kersen op zijn zal ik de "verras me" functie eens testen voor de terugweg.



Deel twee: herberekenen.

Op de terugweg naar huis gaan we een beetje rondfietsen om te kijken hoe het herberekenen gaat. Wat opvalt is dat het toestel heel erg lang wacht met herberekenen. Ook als we honderden meters van de voorgestelde route afgeweken zijn.
Wat me verder opvalt is dat de miswijzing. vergeleken met mij 62 zitten we 50% verder weg. 9 meter ipv 6. Dat is een groot verschil. de routering en aanwijzingen zijn verreweg superieur en ook de kaart is vele malen beter dan de 62st maar de miswijzing is een probleem. De track zal sterk afwijken van de werkelijkheid en zo ook de afstanden en andere gegevens. Wellicht dat een update hier verbetering in brengt.

De weg, op de kaart valt nog wel het een en ander op te merken. Lang niet alle wegen staan op de kaart. Wanneer ik afwijk van de route en door een wijk heen fiets valt het op dat mijn freitzeitkarte meer wegen kent dan de Garmin cycle map. Ook wel logisch: garmin update twee keer per jaar, alle andere OSM kaarten eens per week.

Track and trace. Altijd leuk en een wens van vele klanten.: laat je volgen door anderen.
Om het uit te testen heb ik in de pauze het toestel gekoppeld met mijn iphone 5 en kan zo mijn reis met me zelf delen. Wanneer ik halverwege wil kijken hoe het er mee staat gaat het mis. Om een of andere reden loopt de Garmin Edge 1000 hopeloos vast. Geen enkele reactie meer op welke knop dan ook. Mijn telefoon geeft aan dat er nog steeds een verbinding is. 
Wanner ik this ben blijkt dat inderdaad toch de gehele trip is opgenomen en doorgezonden naar Garmin connect. Maar dat is pas nadat de accu geheel is leeg gelopen en het toestel opnieuw is opgestart.


Ook op Basecamp blijkt dat het toestel de gehele track toch heeft opgenomen;


Bij analyse in basecamp valt ook goed op hoe erg de miswijzing van het toestel is:


Een Garmin vastloper dus.

Mijn test is dus niet helemaal goed verlopen en drijgt nutteloos te zijn. Jammer genoeg regent het de volgende dag dus geen tweede poging.

Conclusie tot op heden: heel erg mooi scherm, goede kaart, goed werken de navigatie. Herberekenen laat te wensen over. scherm is erg gevoelig, bediening en instellingen zijn voor een leek lastig te begrijpen. De bluetooth koppeling werkt nog niet naar behoren.

wordt vervolgd: Deel drie: Update 2.30, de oplossing.


Open Streetmaps, een straf of zegen?

Landkaarten.



Landkaarten, en het tekenen er van, zijn lange tijd het dozijn van de overheid geweest. In het begin was dit handwerk maar sinds de negentigerjaren is dit overgenomen door de computer. Veelal wordt hierbij gebruik gemaakt van zeer dure en complexe programma's. 

Maar door de tand des tijds is het hebben van de snelste en duurste computer niet meer nodig voor het maken van een mooie landkaart. Mede hierdoor is enkele jaren geleden het openstreetmap project ontstaan. Het project voorziet duidelijk in een behoefte als we de ontwikkelingen va deze kaart goed bekijken.

Sinds de introductie van de computer bij het maken van een kaart, is de kaart van een plat-dood-ding naar een driedimensionale tabel gegroeid.

Ja,een landkaart is tegenwoordig een tabel. 
Een rij met cijfers (de coordinaten) en een lijst met eigenschappen.

De computer leest deze tabel en tekent hiermee de kaart. 

Handig want op ieder zoom niveau wordt de kaart opnieuw gemaakt en kunnen er per laag dus eigenschappen van de kaart zichtbaar gemaakt worden, of juist worden weggelaten. 

De eenvoud van deze tabel-structuur is de achtergrond van het succes van open streetmaps. Je hoeft maar een klein beetje verstand van  wiskunde te hebben om toch redelijk eenvoudig een mooie kaart te kunnen tekenen. Dat het zo eenvoudig is kunnen we zien is de beschikbare data van het OSM project. 
Was de kaart in het begin een slap aftreksel van andere kaarten, vandaag kwam ik een ambtenaar tegen die eenvoudig weg met zijn tablet en een OSM kaart een controle op schuurtjes en tuinen aan het uitvoeren was. "Zijn de verschillen echt heel groot dan laten we een landmeter komen, maar meestal kan ik het op mijn tablet controleren en zelfs aanpassen indien nodig" aldus de meneer van de gemeente. En in ruil voor dit gebruik stelt de gemeente weer data beschikbaar aan de burgen via het zelfde OSM project.

Heel veel data van de overheid is de laatste jaren ook openbaar gekomen, en veel gemeente zijn aan het overstappen op de opensource data en software om zo kosten te dekken. De gemeente Texel is momenteel bezich om alle data die de burger nodig heeft wil inzien gratis ter beschikking ter beschikking te stellen.

Op de site van pdok (publieke dienstverlening op de kaart) is te zien welke data er allemaal vrij te gebruiken is. en de overheid is momenteel bezig om alle verschillende kaarten die er zijn te koppelen, ja de brandweer, ambulance maar ook het kadaster gebruiken verschillende kaarten... handig hoor. Zodoende moet er tegen het jaar 2017 één kaart van Nederland zijn voor de gehele overheid en al zijn verschillende diensten (nu zijn er dus naar schatting 20 verschillende versies!!!)



Al deze data zal op den duur dus gratis beschikbaar komen voor gebruik in je GPS (mits het de privacy niet schend natuurlijk).

Kaarten in je Garmin GPS.

Garmin is al jaren marktleider op het gebied van gps en met een goede reden. 

In het begin waren er nog concurrenten, maar toen de geheugens van toestellen en computers groeiden verloren de concurrenten de strijd: kaarten. De concurrent kon geen goede kaarten maken voor in het gps. De digitale structuur van de Garmin kaarten (de tabel structuur) is dusdanig eenvoudig dat er al snel opensource programma's kwamen om zelf kaarten mee te produceren.

Maar Garmin maakt toch ook zelf kaarten? Waarom zou ik die dan nog kopen?

Klopt, Garmin maakt nog steeds kaarten en die bieden toch nog steeds enkele voordelen boven de kaarten van het OSM project: Stratenkaarten zullen tot in lengte van dagen door de diverse aanbieders gemaakt worden en voor een x bedrag worden aangeboden. De prijzen dalen elk jaar en de bedoeling is dat de kaarten voor de navigatietoestellen gratis worden doordat bedrijven betalen voor hun logo op de kaart. momenteel kun je vast een abonnement nemen om levenslang (levensduur van het toestel natuurlijk) gebruik te maken van deze kaarten. Voordeel van dit soort kaarten is dat ze goed werken in de toestellen en dat de gebruiker een betrouwbaar product in zijn toestel heeft. 
Ook werken vele bedrijven mee aan de ontwikkeling van de kaarten en zo worden er veel belangrijke en commerciële locaties in de kaart opgenomen wat het gebruikersgemak alleen maar verhoogt Een supermarkt zoeken op je vakantie locatie is nog nooit zo makkelijk geweest). 
Zo kun je aan de diverse logo's op de kaart snel zien waar jou favoriete tank station is ook al ben je in een voor jou onbekende omgeving. 

Aan de topo kaarten, voor de buitensportende mens, zitten er nog enkele extra voordelen aan de betaalde kaarten van Garmin: in de "pro" kaarten wordt extra informatie ingesloten, waaronder een zeer goed hoogte kaart. Deze kaart kan een hoogte-profiel van de voorgenomen(!) wandeling laten zien. Maar ook wordt er per weg of pad informatie opgenomen over de beoogde gebruiker van het pad. Voor ieder pad of weg wordt er dus informatie in de kaart opgenomen of er wandelaars fietsers of mtb ers (en nog meer activiteiten) gebruik van kunnen maken of niet. Door deze "active routing" informatie kan het gps toestel dus een leuke route berekenen voor de gebruiker, en met een beetje geluk worden zo de wandelaars en de mtbers van elkaar gescheiden (oké, dan moeten ze beide wel gebruik maken van een Garmin en deze kaart natuurlijk).

De OSM kaarten kunnen dit (nog) niet, maar wie weet....

Dus wel of niet kopen?

Dat mag je zelf uitmaken. Ik zie nog steeds voordelen in de Garmin kaarten, maar de OSM kaarten zien er al een stuk beter uit, en op veel gebieden bieden ze even veel mogelijkheden. Voor de wandelaar die dat active routing niet nodig heeft omdat hij zelf zijn route "on the fly" bijhoud is de "freitzeitkarte" een super kaart met beina evenveel detail als de Garmin kaart, in Nederland. In sommige buitenlanden is deze kaart zelfs vele maken beter ( ik noem een Spanje, want die kunnen echt geen goede kaart zelf maken).

Voor een fietser die zijn Garmin wil gebruiken als navigator tijdens een ontspannen rondrit? Ja OSM! Zonder twijfel een betere optie. Door de vele vrijwilligers met verstand van zaken is de het openfietsmap project vele malen beter dan de Garmin kaart. Leukere routes en betere wegen keuze. Vandaar natuurlijk dan Garmin deze kaart als basis gebruikt voor de Edge touring en onlangs verschenen Edge 100. 

Tijden veranderen maar als je me vandaag een advies zou vragen?

Dan is hier mijn antwoordt:

Auto: koop een goede nuvi met livetime map update en je bent de koning van de weg, met de lief Travis via je telefoon heb je ook alle files en flitsers onderweg en verdient het toestel zichzelf zeer snel terug.



Fiets: OpenFietsMap! Beste kaart die er is, en upload ook gelijk je gereden track wil je, dan wordt de kaart alleen maar beter.



Wandelen? Garmin pro kaart (in Nederland) voor de betere kleuren en nettere afwerking, maar niet de active routing gebruiken. En in het buitenland gebruik je gewoon de Freitzetkarte. Gewoon omdat hij goed genoeg is voor een weekje vakantie en gratis. Leven (en de Garmin toestellen) is (zijn) al kostbaar genoeg.



MTB? OpenMtbKaart, zonder twijfel de beste kaart voor de doelgroep in geheel Europa.



En waar vind ik deze kaarten? Gratis? voor mijn garmin? Hier, en de instructies hoe ze in het toestel te zetten hier, als je de instructies op de verschillende sites zalf niet snap natuurlijk.