Ik krijg de kans om de Garmin Monterra een tijdje uitvoerig te gebruiken.
Het eerste wat me opvalt is het formaat; hij lijkt veel groter dan mijn huidige Montana.
Dit is echter gezichten bedrog. Doordat het toestel iets donkerder is uitgevoerd lijkt hij groter.
Het scherm is wel vele malen mooier. Op de foto is dit slecht tot niet te zien, maar het nieuwe scherm is echt heel mooi en duidelijk. We kennen het al van de Oregon 600 serie, maar zo groot is het nog mooier en duidelijker ook in de volle zon.
Tijdens het gebruik merk je al snel hoe super gevoelig het scherm is, je hoeft het nauwelijks aan te raken om een reactie te krijgen.
Mijn eerste indruk is dus erg positief.
Het eerste wat me opvalt is het formaat; hij lijkt veel groter dan mijn huidige Montana.
Dit is echter gezichten bedrog. Doordat het toestel iets donkerder is uitgevoerd lijkt hij groter.
Het scherm is wel vele malen mooier. Op de foto is dit slecht tot niet te zien, maar het nieuwe scherm is echt heel mooi en duidelijk. We kennen het al van de Oregon 600 serie, maar zo groot is het nog mooier en duidelijker ook in de volle zon.
Tijdens het gebruik merk je al snel hoe super gevoelig het scherm is, je hoeft het nauwelijks aan te raken om een reactie te krijgen.
Mijn eerste indruk is dus erg positief.
Dag 1: vandaag kan hij mee. In de auto past hij zo in de standaard die ik al had van de Montana. Een kaart die er nu inzit is een open fietskaart, leuk voor de doelgroep maar veel te druk voor in de auto.
Op de weg naar huis valt de animatie gelijk op. Het beeld beweegt met een soort van vertraging wanneer je van richting verandert. Het toestel is ook erg gevoelig tijdens het rijden. De kaart draait af en toe zonde aantoonbare reden.
De reactie is ook spectaculair te noemen. De kaart draait echt snel. De Montana is uitgerust met een te langzame processor voor het grote scherm.
Het Android besturingssysteem op het toestel is natuurlijk erg wennen veel functies zitten op een ander plaats en er zijn een heleboel nieuwe functies bij gekomen.
De eerste test is natuurlijk de Auto; navigatie in de auto om precies te zijn. En ja... wat kun je er over zeggen? Het werkt. het werkt goed en naar behoren. Er kunnen leuke stemmetjes in het toestel en de kaart wordt erg mooi weer gegeven.
De Recreational map of Europe zit standaard in het toestel en na wat experimenteren blijkt dat deze moet aanstaan wil je de hoger gelegen kaarten kunnen zien. en dan heb je gelijk 3D hoogteprofiel in je City Navigatorkaart. Adressen zoeken werkt goed. Doordat alle informatie van het hele toestel wordt doorzocht moet je wel veel ingeven (land, straat, stad enz) maar dan werkt het als vanouds.
Alleen dat kompas, das is wat springerig en samen met de geanimeerde weergave van de kaart wordt je er een beetje misselijk van als de kaart gaat draaien bij lage snelheid. Wellicht dat ik dat kompas morgen eerst maar uit ga zetten.
Een veel gehoorde klacht op diverse fora is de pijlwijzer en de pijlingslijn. Die zou niet meebewegen met de gebruiker en zijn werkelijke locatie. Mijn eerste bevindingen bevestigen dit. Helaas wist ik de eerste dag niet hoe je screenprints kan maken. De tweede dag weet ik het wel en wil ik de fout vastleggen; en wat schetst min verbazing: nu doet het toestel wel exact wat we gewend zijn. Dus het instellen en daarna opnieuw opstarten werkt.
De avond van de eerste gebruikers dag besteed ik aan het laden van kaarten op een micro-SD want het toestel staat al te vol om meer bij te laden. Ik loop gelijk op tegen het eerste probleem: Apple en Androind mogen elkaar niet. Na wat hannesen kom ik er achter dat er een speciale app is voor de mac zodat je bestanden kunt kopiƫren naar het toestel en foto's er af kan halen. Maar BasecCamp en alle andere Garmin programma's op de mac zien het toestel dus niet!!
En dat is jammer: ik (en vele met mij) willen het toestel voor alles te gelijk gaan gebruiken. Maar de iphone is niet te kopplen, de wifi wil ook niet werken en voor de mac is een app nodig....
Dag 2; foto's
Lekker stuk lopen met de woef en de foto functie maar eens testen. Als de foto's van de iPhone er dan niet op kunnen wellicht dat hij dan zelf goede foto's maakt? Nee dus: de kleur is te geel (ja kun je herstelen) en de panno's (tocht de leukste functie op een reis) zijn heel klein. In het toestel worden de panno's omgezet naar 8mp jpegs, jammer heel jammer. Daar blijft weinig van over (2mb i.p.v. 23mb).
Wat ook opvalt is dat de eenheden per profiel ingesteld moeten worden, das ff wennen. Zeker als je veel gebruik maakt van profielen (zoals ik) dan moet je dat wel bij alle profielen goed instellen.
Dag 3; geocachen
Jammer dat de instellingen niet goed werken. Ik heb het track beheer zo ingesteld dat de track van gisteren niet te zien zou moeten zijn. Helaas nog steeds op mijn scherm inclusief de miswijzing van rond mijn huis en het spelen met het toestel binnen.
Bij het station is er een wifi tuin met gratis wifi en een geocache. Mooie gelegenheid om die wifi aan de praat te krijgen. En zowaar het werkt, heel even. Ik krijg niet de tijd om de geocache op te zoeken op de site of ik zie al weer een uitroep teken in het wifi symbool en krijg ik geen verbinding meer. Wat er mis is? geen idee, op mijn telefoon werkt de wifi gewoon en kan ik de aanwijzingen wel lezen. Dus maar weer verder, jammer maar er waren toch wel erg veel muglles hier om de cache op mijn gemak te gaan zoeken.
Op de terugweg doen we nog wat oefeningen met de automatische navigatie, maar hij wil me maar over het fietspad hebben (gek he met de fietskaart) dat vind woef niet leuk dus stappen we maar weer over op traditioneel navigeren, we weten immers de weg. Het kompas, de koerswijzer en de kaartfuncties werken dus goed, maar alle extra functies minder.
Thuis koppel ik mijn koptelefoon en kunnen we naar de radio luisteren, ja ook via de speaker. De koptelefoon fungeert alleen als antenne wanneer je dat instelt. Wel leuk, maar zou je daar die € 700,- voor over hebben?
Garmin maakt al jaren goede GPS ontvangers en proberen het medium uit te breiden met de Monterra. Het toestel moet het mogelijk maken om meer te doen dan alleen navigeren. Veel van de apps die er op kunnen en meer functionaliteit aan het toestel, en zijn gebruik toevoegen, werken echter met internet. En dat geeft wel wat beperkingen. Want in het veld heb je geen wifi, en zet je de hotspot op je iphone aan dan herkend het toestel dit niet als internet en doen je mooie apps het niet. Heel jammer. Een toestel dat internet nodig heeft maar geen data sim kan bevatten? jammer gemiste kans.
Waar gebruik ik mijn GPS (en) voor? en past de Monterra hierbij? Ik wil navigeren op de ouderwetse manier in het bos, in rechte lijnen of met een bewegende kaart. In de auto moet hij me van adres naar adres brengen en met geocachen moet ik alle caches kunnen vinden in de buurt van mijn vakantie adres. Daarnaast film ik veel en maak nog veel meer foto's. Deze foto's moeten in een reisverslag dat ik in de avond uren of tijdens de lunch maak op mijn telefoon of ipad. Films ga ik ook editen met mijn ipad. Alle bestanden moeten dus uitwisselbaar zijn ook zonder internet.
Past de monterra hierin? nee; Wifi werkt matig dus kan ik op mijn telefoon meer en sneller leuke bestemmingen vinden en de ipad heeft veel offline kaart voor het vinden van mijn bezienswaardigheden. Mijn foto's kunnen allemaal op mijn ipad gezet worden ook zonder internet, en de foto's van de iphone zijn vele malen beter dan die van de Monterra.
Ga ik hem kopen? Nee. Zou een beginner hem moeten kopen? in geen geval! Is er een markt voor? jazeker, mensen die graag werken met Android, en mensen die zelf de juiste app's kunnen maken voor het gebruik, die zullen er veel plezier van gaan hebben. En wellicht dat er nog wat verbeteringen moeten worden doorgevoerd, want dat de Garmin app's steeds crashen heb ik maar even verzwegen.
Conclusie: Ik ben erg tevreden met mijn Montana en ze geen reden hem voor de Monterra te vervangen. Daarnaast heb ik nog andere toestellen voor wanneer ik het grote ding niet me wil nemen. Als reisnavigator heeft de Montana zijn dienst al bewezen samen met de andere gadgets, die je toch wel meeneemt op reis, kom je een heel eind.
Eric
Leuk artikel om te lezen. ik maak zelf ook dagelijks gebruik van gps tracking voor mijn werk
BeantwoordenVerwijderenHartlijk dank voor je ractie. Zal zadra software 2.0 er is weer eens kijken of ik verbeteringen zie. Eric
Verwijderen