Pagina's

Navigatie voor de MTB? Waarom?

Navigatie~ en Tom Tom-achtige toestellen zijn erg hot de laatste tijd. Over het algemeen voldoen alle toestellen die nu te krijgen zijn voor de diverse doelgroepen erg goed. Er van uitgaande dat de verkoper goed heeft geluisterd naar uw wensen.


Edwin in pure concentratie. (Anseremme, Ardennen 22-08-2011)



Voor de sportieve fietser is er de Edge 800 serie van Garmin. Zonder twijfel het beste toestel voor navigatie en conditie. Je kan makkelijk trainingen maken en in het toestel zetten. Wanneer je je Garmin-connect account deelt met je trainer kan de trainer dagelijks trainingschema’s en ritten in je kalender zetten. Wanneer je de Edge vervolgens aansluit komen de trainingen vanzelf in je agenda te staan.
Mio komt later dit jaar (2013)  met trainingsschema’s voor de fietser. Voorlopig is aangekondigd dat de nieuwere toestellen (de Cyclo 310 en 315) met deze software zal worden uitgerust, maar de verwachting is dat de huidige toestellen bij een volgende update ook deze software zullen krijgen (of is de processor van de huidige generatie te klein?).  Dit maakt de Mio Cyclo dan een waardige concurrent van de Garmin Edge.


De recreatieve fietser is vooral op zoek naar goede en eenvoudige  navigatie. Een Garmin Edge 800 of 810 blinkt beslist niet uit in eenvoud van bediening. Het toestel is dan ook niet gemaakt met deze doelgroep in gedachten.


De Garmin Edge tourer en de Mio Cyclo serie zijn wel gemaakt met deze doelgroep in gedachten. Beide merken schermen met een surprice me functie. U krijgt drie tochten voorgeschoteld aan de hand van de ingevoerde wensen. In een stad is er weinig spannends van deze functie te verwachten. Maar in een buitengebied  krijg je erg leuke tochten voorgeschoteld. Alles valt of staat met de kaart in het toestel.


Een GPS werkt zonder kaart en mensen die al vele jaren een GPS gebruiken zien een kaart in het toestel dan ook als overbodige luxe. We hebben immers jaren lang gebruik gemaakt van de GPS zonder dat er een kaart in het toestel zat. Door het berekenen van een aantal waypoints met behulp van een echte kaart (van echt papier) kreeg je van het toestel vanzelf een waarschuwing als het tijd was om van de koers af te wijken. Immers gelde al jaren de regel: geen nieuws: gewoon het pad volgen, op de kruisingen staan waypoints en volgen er dus waarschuwingen.


Met de op komst en immense populariteit van de E-bike is de behoefte naar een goede navigatie met turn by turn informatie enorm gestegen. Er zijn vele fabrikanten van GPS systemen die in dit gat willen duiken. Jammer is wel dat geen van de partijen een goede kaart voor de gebruiker heeft. Er is immers geen enkel bedrijf dat de fietspaden in de wereld in kaart brengt. Zonder goede kaart zal het toestel dus geen goede route kunnen berekenen. Door dit gebrek aan informatie is het OSM project ontstaan. Een kaart welke door de gebruikers zelf is gemaakt. Vele mensen leveren hun tracks in en andere vrijwilligers maken hier dan weer een navigeerbare kaart van. Deze kaart is gratis te gebruiken door een ieder. Mio (en Bryton) maken sinds de afgelopen twee jaar gebruik van de gegevens van het OSM project. Garmin heeft aangekondigd dat de nieuwe Touring modellen ook zullen worden uitgerust met deze gratis OSM kaart. Op de fora is nu al te lezen dat diverse vrijwilligers gaan stoppen met het werk dan ze doen voor het OSM project als de grote GPS merken geld gaan verdienen met deze gegevens.


Terecht natuurlijk.


En dan de MTBer.


Anseremme 09-03-2011



Een groep fietsers welke graag over nauwe paden en sporen fietst. Heuvel op heuvel af. In dichte bebossing en het liefst zo smerig mogelijk thuiskomt.
Deze groep vraagt ook om een navigator. Waarom? Heb je tijd om op het scherm te kijken dan? Hoor je de piepjes vlak voor de kruising dan? Zijn er zoveel situaties in het bos waar aanwijzingen nodig zijn dan?
Meestal kun je aan de sporen wel zien waar je heen moet. en het gebied is zo klein dat verdwalen meestal uitgesloten is.


Nee persoonlijk snap ik niet waarom deze groep een GPS wenst te gebruiken. Maar om de vragen van de gebruiker dan toch te beantwoorden: Nee, er is geen goed toestel voor jullie.  Een Garmin Edge is geschikt om tracks mee te volgen, maar heeft en erg klein scherm. Routes zijn er niet te maken in het bos want de kaart kent meestal niet het pad waarover je aan het fietsen bent. Een mio is geschikt voor track navigatie, maar ook die kent de wegen niet. Beide toestellen zullen dus verkeerde aanwijzingen geven. Een Edge bied de mogelijkheid om de aanwijzingen uit te zetten, maar de Mio blijft je “helpen”.


En dan stellen de meeste mensen ook nog de vraag: Kan ik mijn Edge of Mio dan ook voor het wandelen gebruiken? en voor het wandelen?


Ja tuurlijk kan dat. Maar je wordt er beslist niet happy van. De toestellen zijn gemaakt voor de fietser, de rest is behelpen.


Wil je een navigatietoestel? met hartslag? eventueel ook trapfrequentie? met track navigatie? Wil de alle routes van het internet narijden zonder dat je weet met welke kaart deze gemaakt is? maar je wil hem ook als TOM TOM gebruiken tijdens een city trip? en tijdens het wandelen niet meer kunnen verdwalen?


Ben je een MTBer die de kleine paadjes in kaart wil brengen? Wil je alle tracks narijden met een duidelijk scherm voor je zodat je de bochten op tijd kunt inschatten?


Gebruik een OUTDOOR GPS!!





De beste toestellen voor 99% van alle gebruikers die nu twijfelen of niet weten wat ze moeten kiezen is er 1 vraag en twee mogelijke oplossingen: Wil je een aanraakscherm of wil je knopjes?

Dan is de Garmin Oregon of de Garmin Map 62 het beste toestel voor u. Het toestel dat het makkelijkst te bedienen is (ok misschien na wat hulp via een goede cursus), de toestellen kunnen vele routes en tracks aan en zullen uw bewegingen tegelijkertijd opnemen zodat u de tocht achteraf kunt herbeleven en delen.


Batterijen i.p.v. een accu, groot en goed afleesbaar scherm, meerdere profielen en de mogelijkheid om een route in het toestel zelf te maken en wijzigen. Bedoel zoekt u nog meer?

Oja fun! Investeer tijd in het leren werken met een GPS, eventueel neemt u na wat stoeien en oefenen een cursus en dan gaat u vele jaren het toestel met veel plezier gebruiken. Daar gaat het immers om: Fun.


Mountain Network Anseremme, Ardennen 09-03-2011




gpsshop Image Banner 468 x 60

1 opmerking: