Pagina's

Garmin Edge 800 (en 810) v.s. de Mio Cyclo 505, wat valt er op?

Wat valt er op als je een appel en een peer vergelijkt?
Er zitten grote verschillen in uiterlijk en smaak.


De Garmin Edge 800 en de Mio 505 zijn gemaakt vanuit een totaal verschillend oogpunt en met een totaal verschillend publiek in gedachten. Hoewel ze uiterlijk aardig op elkaar lijken is er onderhuids een groot verschil te zien.


Mio:


De Cyclo modellen 300 en 500 van Mio is gemaakt voor de recreatieve maar toch ook fanatieke fietser in gedachten. En voor deze doelgroep is er een navigator ontwikkelt. Navigatie, dat is waar de mio voor gemaakt is. u geeft een bestemming in en het toestel berekend een route er naar toe. Wanneer je verkeerd rijd zal de route herberekend worden. De route aanpassen is niet mogelijk. Wanneer je perce eerst langs de super of oma wilt, geef je die locatie eerst in als bestemming.


Wat absoluut uniek is aan het merk en het toestel is de surprise me functie. zeker in een buitengebied of bos komen er verrassend leuke routes uit het toestel. In de stad ga je zigzaggen om aan de kilometers te komen, tuurlijk, maar daar was deze functie dan ook niet voor bedoeld.


De toestellen met een xx5 als laatste cijfer beschikken over een ANT+ ontvanger en kunnen dus hartslag en cadanssensoren ontvangen. Deze toestellen houden dus ook je conditie bij.


Garmin:


De Edge is ontwikkeld voor de beroeps sporter die zijn conditie wil verbeteren. de Edge 800 kan worden geladen met een kaart en dus hoef je niet meer verkeert te rijden tijdens je training. Daarnaast kun je op die kaart naar je bestemming (het bos waar de MTB training begint) geleid worden. Het toestel laat heel mooi zien hoe je positie is ten opzichte van de vorige keer dat je de training reed. Er kan specifiek op zone’s getraind worden en de Garmin site geeft hele mooie grafieken en tabellen weer met al je gegevens.


Verschillen:
  • Mio is een nieuwe speler op de markt en Garmin gaat al een poosje mee.
  • Garmin heeft veel verschillende kaarten en Mio maakt gebruik van de gratis OSM kaarten.
  • Mio kan alleen navigeren en trainingsgegevens bij houden, Garmin is bedoeld om mee te trainen.


Afmetingen en bediening is bij beide toestellen goed en eenvoudig en na het lezen van de handleiding, of het bekijken van wat Youtube filmpjes, kun je beide toestellen goed bedienen en mee werken.
Een Garmin kan meer en is daardoor wat ingewikkelder. Het is mogelijk om een Edge voor alle routes en tochten die op internet te vinden zijn te gebruiken voor navigatie, maar dat verdiend dan wel wat aandacht. Omdat het niet het doel van het toestel is moet je wat trucjes uithalen om de tochten er mooi en werkend in te krijgen. Deze trucjes zijn niet te vinden in de handleiding, maar wel op het internet (geheel voor eigen risico).


Software:
Mio werkt geheel online met zijn software en  (voorlopig ) alleen met Internet explorer op de PC. Jammer natuurlijk, maar eind van 2013 zal de apple versie beschikbaar komen. Tracks zijn rechtstreeks op het toestel te plaatsen en dan zal de software de track zichtbaar maken op het scherm. Manipuleren en aanpassen kan niet. Er zit een hele mooie planner in de Mio software die rechtstreeks over de mooie fietspaden een tocht plant. deze kun je op je toestel zetten en rijden. in het toestel aanpassen in niet meer mogelijk, en op het toestel geladen tracks kunnen niet in geupload worden naar de Mio software. De software is nog lange van uitontwikkeld en er zullen nog vele aanpassingen komen in de toekomst.


Garmin heeft meerdere programma’s voor verschillende doelen. De trainingssoftware is online en de route plan software is offline. Voor het plannen van tochten is het belangrijk dat dit gebeurt op de zelfde kaart als in het toestel zit om te voorkomen dat er fouten in de tocht ontstaan.
In de Garmin connect software (online) zit ook een hele mooie planner. Op de kaart kun je tochten uitzetten en deze worden dan als training in het toestel gezet.


Garmin Edge 810: Met de opvolger van de Edge 800 gaat garmin een stapje verder in zijn quest om de professionele rijder te helpen. Er zitten een aantal verbeteringen in de software die er voor zorgen dat de trainingen nog beter aansluiten met de conditie wensen  van de gebruiker. Helaas gaat dit ten koste van de route en navigatie instellingen. Hiermee laat Garmin duidelijk zien voor wie de Edge serie is ontwikkeld.


Conclusie:


Professionele gebruikers die hun conditie op de fiets willen verbeteren: gebruiken de Edge 800 en Edge 810.


Recreatieve gebruikers die een tom tom voor de fiets zoeken: gebruik een mio cyclo 505.


De recreatieve fietser met meer eisen aan de routes, mensen die tracks en routes willen laden, mensen die routes onderweg willen aanpassen of in het toestel willen maken met vele tussenstops: gebruik een Oregon 600. (later meer over dit toestel)


Alle genoemde toestellen (Garmin edge, Oregon en de Mio cyclo) kunnen hartslag, calorie verbruik en cadans bij houden en dus de conditie van de gebruiker in kaart brengen. Daarnaast worden alle gebruikelijke waarden over snelheid gemiddelden en helling natuurlijk ook weergegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten