Pagina's

Garmin VS Mio, wie gaat er winnen?

U! of wij.


De consument is voorlopig de winnaar.


Eurobike 2013, Friedrichshafen. De beurs om nieuwe dingen te lanceren.  En de oorverdovende stilte rond Garmin en Mio is dan ook doorbroken.


Eerder deze week heeft Mio zijn nieuwe modellen getoond, de 310 en 315.


 Mio gaat verder in de nieuwe behuizing van de 500 serie en voegt er meer sportfuncties aan toe. De software is uitgebreid met Trainingsprogramma's “Daag uzelf uit en train binnen en buiten”. Dit lijkt verdacht veel op de geplande workouts en doelstellingen in de Garmin Connect software en de Garmin Edge serie.




Gisteren was het de beurt aan Garmin:





De Edge touring. Een routeplanner voor de recreatieve fietser. Met behulp van de voorgeladen met OSM kaarten kan het toestel een mooie rond tour voor u berekenen vanaf iedere willekeurige locatie. U krijg de keuze uit drie voorstellen aan de hand van de ingegeven kilometers. Waar hebben we dit eerder gehoord? (surprise!)




Mio zorgt er dus voor dat de toestellen worden uitgebreid, en Garmin haalt juist functies uit zijn toestel…. dat is een interessante ontwikkeling.
Garmin stapt ook af van de eigen kaarten, dit is niet echte verrassend want dat heb ik al een paar jaar geleden voorspeld. Het wordt natuurlijk hoog tijd dat alle kaarten voor je GPS gratis worden want al die gegevens van supermarkten en die grote gele M signalen langs de snelweg die op je kaart van je Garmin staan zullen er heus niet gratis opgezet zijn. Mijn pizzeria in de straat zal ook heus wel betaald hebben voor het vermelden van zijn telefoon nummer in mijn Nuvi.


Beide merken gaan dus nu de OSM kaarten gebruiken. De kaart die door gebruikers is gemaakt. De gebruiker van een GPS is dus in het bezit van belangrijke informatie voor GPS fabrikanten. Zou het niet een s hoog tijd worden dat… u snapt wel wat ik bedoel. Feit blijft dat kaarten kostbaar zijn om te maken en het goed routeerbaar maken is nog veel kostbaarder. Want bij het alleen uploaden van je track blijft het niet. Maar voorlopig is het nog erg lastig om je track te uploaden en te voorzien van de belangrijke extra gegevens die voor de kaartbouwers noodzakelijk zijn.


Mio maakt gebruik van de ANT+ techniek voor het koppelen van de hartslag en cadans sensoren. Deze techniek is uitgevonden door Garmin. De nieuwe Garmin Edge Touring maakt het dan weer mogelijk om de batterijstatus van je e-bike via ANT+ uit te lezen maar het toestel is niet te gebruiken met een ANT+ cadanssensor.





“Blijft er dan helemaal geen reden meer over ome een Mio aan te schaffen?” Tuurlijk wel!


De Mio 500 heeft wifi; erg makkelijk om je tocht vanuit de schuur al op je pc te zetten. Je hoeft geen ingewikkeld menu door om een koers (?) te starten, nee je geeft gewoon aan welke track je wilt rijden en gaan.
Mio heeft Bluetooth in het toestel ingebouwd. Dit wordt (nog) niet gebruikt maar bied wel erg veel mogelijkheden (ik roep nog ff niks).
Een Mio is ook veel beter bestand tegen de elementen. De grootste klacht van een Garmin Edge is natuurlijk dat er vocht in komt. Dit omdat het rubbertje dat de USB aansluiting beschermt steeds weer los schiet. Hierdoor corrodeert de USB aansluiting. De knoppen van een Edge gaan ook nog al eens vast zitten omdat er zandkorrels onder komen te zitten. Al met al erg jammer natuurlijk want dat is erg lastig schoonmaken. Een Mio breekt soms van zijn stuursteun af, maar door het kleinere formaat behuizing en de aangekondigde out front stuursteun gaat dit dus ook tot het verleden behoren. 




Daarnaast is door het ontbreken van knoppen die uitsteken, kunnen ze ook niet vast gaan zitten door vuil.


Bijzonder is natuurlijk wel dat pas nu, na zoveel jaar Garmin eindelijk uit zijn ivoren toren stapt en kijkt wat de concurrent voor moois te bieden heeft. Het bedrijf is al 30 jaar bezig en geeft al jaren te kennen dat recreatief fietsen beslist niet belangrijk is in de US en dus niet wordt ontwikkeld.
En dan de prijs: €250,-!! voor een Edge touring. Dit is dan het instap model zonder ANT+. Maar goed ik zie ook weinig toerfietsers met een hartslagband over de veluwe fietsen.
Dit is een prijs ruim onder de eerder genoemde concurrent. Voor een toestel dat er eigenlijk al jaren is en dus uitontwikkeld is. Alleen de software wordt is herschreven. O ja hij is zelfs wit, gelijk aan de Mio.


Dus de grote vraag: wie van de twee komt er als eerste met een geocache functie in het toestel voor de recreatieve fietser? want wees eerlijk: recreatief fietsen en geocachen gaan prima samen.


Bryton heeft nog weinig van zich laten horen jammer genoeg. Enkele maanden terug heb ik het pre-productie model van de Rider 60 al in handen gehad, maar de levering wordt steeds uitgesteld. Erg jammer. De bluetooth functie (spraak via een oortje) was natuurlijk het unieke verkoop argument. En het platform waar het toestel op draait vertoond erg veel gelijkenissen met de andere twee grote spelers, dus een surprice me functie zal er ook wel in komen, toch een van de functies waar de gebruikers naar vragen als ik ze aan de telefoon heb.


Beide merken kijken dus  erg goed naar elkaar (we vergeten Bryton voor het gemak even). Maar leren ook van elkaar. Verstokte Garmin gebruikers (guilty) zullen natuurlijk de voorkeur geven aan de nieuwe Edge Touring. Mensen die nog geen voorkeur hebben en op zoek zijn naar de ideale fiets navigator voor hun weekend ritten hebben er nu dus een probleem bij. De kans is groot dat ze zullen kiezen op basis van de aanschafprijs, maar of dit een terechte keus is?


Met dank aan DC Rainmaker voor de foto's.

Tijden veranderen

Wanneer je op straat kijkt zie je veel fietsers rijden met een Garmin Edge. Maar is dit wel het juiste toestel voor deze gebruiker?

Nee dus. In 90% van de gevallen wordt de Edge verkeerd gebruikt. In mijn verhaal van vorige week  (klik hier) wordt uitgelegd waarom. En met de introductie van de Edge 810 moeten er nog meer trucjes worden uitgehaald  om het toestel werkend te krijgen voor de recreatieve fietser. Maar waarom zou je? Waarom zou je een hele zaterdag opofferen voor een GPS cursus en  tips te leren hoe je het systeem dient te omzeilen?

Garmin heeft immers toestellen gemaakt die heel erg goed kunnen wat de recreatieve fietser wenst. De cursussen die gegeven voor de outdoor toestellen gaan dan ook over de bediening en niet over de trucjes. Het systeem werkt laten we het gaan gebruiken.

De Garmin outdoor modellen  (Etrex, GPS map 62, Dokota, Oregon en Montana) zijn nog echte GPS ontvangers. In tegenstelling tot de sportmodellen (zoals de Edge of de Forerunner). De outdoor toestellen kunnen eigenlijk alles op het gebied van navigatie, voor zowel de auto, wandelaar , fietser of scheepvaart

Tracks & routes  (klik hier voor het verschil) kunnen zonder probleem geladen worden in een Garmin Outdoor gps. Na het laden van de software kan men gelijk op pad. Voor het beste resultaat zou je de routes eerst moeten nakijken op de Mac (of PC) om verrassingen onderweg te voorkomen. Maar met een beetje navigatie ervaring kun je de slechtste track, van internet, gewoon volgen buiten in het veld zonder dat je deze hoeft te verbouwen.
Belangrijk is dat men bij het volgen van een track er van bewust moet zijn dat de maker van de track waarschijnlijk zijn fouten niet heeft verwijderd en dit kan verrassingen geven. Door goed vooruit te kijken op  je toestel kun je dit corrigeren. Routes staan maar zelden op het internet en deze zijn over het algemeen goed en behoeven geen correctie. Wel is het lastig om te zien op welke kaart ze zijn gemaakt.

Met de introductie van de Oregon 600 serie gaan we een stap verder.

De Edge 810 wordt steeds verder ontwikkeld als een fietscomputer voor de professionele sporter en de Oregon is inmiddels klaar gestoomd voor de doelgroep die nu ten onrechte denkt dat hij of zij een Edge moet aanschaffen. De software aanpassingen die in de 600 serie is gemaakt zal niet in de oudere Oregon’s (lagere nummers) komen. Technisch is dit niet mogelijk.

Een mooie route in een Edge plaatsen is een beste onderneming en vergt enige aandacht. Voor een beginner kan het flink verwarrend zijn.
De Oregon daar in tegen is al jaren uitermate geschikt voor routes en tracks maar is nu ook geschikt als fietscomputer. Garmin heeft bijna alle functies voor de sporter aan de Oregon toegevoegd.:o.a hartslag, cadans, calorieverbruik en nog veel meer. Alleen virtueel partner en trainen op interval is niet mogelijk (klik hier voor een volledige lijst).

Wat een buitensport model tot de ultieme fiets navigator maakt is het feit dat je in het toestel een route kan maken en aanpassen. Dit kan met behulp van de kaart en werkt dus erg visueel en eenvoudig. Daarnaast is het toestel goed af te lezen in de zon en ook in landscape te gebruiken. Door de Oregon aan je telefoon te koppelen (let op! niet alle telefoons werken samen met het toestel, alleen de nieuwste generatie) kun je routes en tracks overzetten vanaf je Garmin Cloud account.

Om het plezier in het gebruik van een GPS te vergroten heeft Garmin dit jaar de Avonturen aan het gamma toegevoegd. In het kort: de ultime manier om een tocht te delen met anderen inclusief linkjes van de beste eetgelegenheden onderweg en foto’s van de tocht. Op deze manier kun je heel makkelijk speurtochten of andere tochten uitzetten.
De toevoeging van foto’s aan je avontuur maken het mogelijk aanwijzingen of referentiepunten toe te voegen voor net dat extra beetje beleving en plezier. Want we gebruiken het GPS immers voor ons plezier. Toch?

Eind 2013 komt de Garmin Monterra uit. Een wat groter toestel en wordt qua specificaties boven de Montana geplaatst. Het toestel zal worden bestuurd door Android en heeft Wifi. Dit betekend natuurlijk een ware revolutie op het gebied van GPS. Met wifi en Android in het toestel zal het mogelijk worden alle routes en tracks in het toestel om te bouwen en te delen. Zonder tussenkomst van een computer.

Nee, de wereld kan niet meer zonder GPS en de techniek neemt steeds grotere stappen in de toekomst.

Garmin is al meer dan 30 jaar een grootmacht op het gebied van GPS.

Garmin besteed erg veel tijd aan het mee gaan met zijn tijd en de wensen van zijn gebruikers. De laatste jaren zien we een grote verschuiving bij de toestellen en er komen steeds meer verschillende modellen bij. Deze modellen moeten specifiek aansluiten bij de doelgroepen waar deze voor zijn bedoeld.

Specifiek voor de fietsers is Garmin begonnen met de Edge serie. Deze serie is van oorsprong bedoeld voor de beroepssporter. Deze beroepssporter traint voor een bepaald doel (olympische spelen bijvoorbeeld) en samen met zijn sportcoach stelt deze sporter een traininsschema op welke de sporter in zijn agenda in Garmin connect terug kan vinden en per dag in zijn toestel kan laden. Doordat de coach ook de beschikking heeft over kaartgegevens in het programma van Garmin kan hij voor de sporter een leuke route uitzetten  om de training aantrekkelijk te maken.

Nu zien we op verschillende sites dat de Edge wordt aangeboden als de meest ideale fietsnavigator voor iedereen. Helaas is dat dus een misverstand. De Edge 800 (jarenlang het parade paartje van het merk) is onlangs opgevolgd door de 810. Maar dit is niet een zelfde toestel met dezelfde en meer functies. Nee er zijn ook functies uit het toestel gehaald!  De kans is heel klein dat deze functies terug gaan komen.

Wat is er dan veranderd? Veel mensen gebruikte de Edge 800 voor navigatie, niet navigatie van A naar B maar routes en tracks van internet halen en zo recreatief rijden. Dit wordt lastig in de Edge 810. In de Edge 810 is het niet zomaar meer mogelijk tracks te laden. Aangezien 99% van de aangeboden tochten op het internet geen routes maar tracks zijn zal de gemiddelde gebruiker niet blij worden van deze verandering.

De buitensport modellen van Garmin zijn oorspronkelijk bedoeld voor navigatie op de fiets en te voet. Deze toestellen kun je zonder probleem laden met de mooiste routes en tracks en, zonder problemen of bewerkingen op de pc, in het toestel plaatsen en vertrekken.

Om de recreatieve~  maar ook sportieve fietser toch goed te kunnen helpen is de nieuwe Oregon 600 serie uitgekomen. Dit van oorsprong outdoor toestel is naast alle outdoor en navigatie functies ook voorzien van bijna alle sportfuncties. De cadans/snelheidsensor en hartslagbanden van Garmin zijn te koppelen en gebruiken. Auto start stop functie is toegevoegd evenals het berekenen van een hellingspercentage.

In het toestel is per profiel te kiezen hoe het toestel de bestanden behandeld en opslaat. Uw fietstochten kunnen dus als .Fit bestand worden opgeslagen voor het bekijken in Garmin connect en alle wandelingen en geocache prestaties kunnen als .gpx bestand worden opgeslagen om te worden geanalyseerd in BaseCamp.

Een Edge 810 wil alle routes gerouteerd berekenen op de kaart van het toestel, en een Oregon kunt u geheel naar wens instellen.

Garmin Edge 800 (en 810) v.s. de Mio Cyclo 505, wat valt er op?

Wat valt er op als je een appel en een peer vergelijkt?
Er zitten grote verschillen in uiterlijk en smaak.


De Garmin Edge 800 en de Mio 505 zijn gemaakt vanuit een totaal verschillend oogpunt en met een totaal verschillend publiek in gedachten. Hoewel ze uiterlijk aardig op elkaar lijken is er onderhuids een groot verschil te zien.


Mio:


De Cyclo modellen 300 en 500 van Mio is gemaakt voor de recreatieve maar toch ook fanatieke fietser in gedachten. En voor deze doelgroep is er een navigator ontwikkelt. Navigatie, dat is waar de mio voor gemaakt is. u geeft een bestemming in en het toestel berekend een route er naar toe. Wanneer je verkeerd rijd zal de route herberekend worden. De route aanpassen is niet mogelijk. Wanneer je perce eerst langs de super of oma wilt, geef je die locatie eerst in als bestemming.


Wat absoluut uniek is aan het merk en het toestel is de surprise me functie. zeker in een buitengebied of bos komen er verrassend leuke routes uit het toestel. In de stad ga je zigzaggen om aan de kilometers te komen, tuurlijk, maar daar was deze functie dan ook niet voor bedoeld.


De toestellen met een xx5 als laatste cijfer beschikken over een ANT+ ontvanger en kunnen dus hartslag en cadanssensoren ontvangen. Deze toestellen houden dus ook je conditie bij.


Garmin:


De Edge is ontwikkeld voor de beroeps sporter die zijn conditie wil verbeteren. de Edge 800 kan worden geladen met een kaart en dus hoef je niet meer verkeert te rijden tijdens je training. Daarnaast kun je op die kaart naar je bestemming (het bos waar de MTB training begint) geleid worden. Het toestel laat heel mooi zien hoe je positie is ten opzichte van de vorige keer dat je de training reed. Er kan specifiek op zone’s getraind worden en de Garmin site geeft hele mooie grafieken en tabellen weer met al je gegevens.


Verschillen:
  • Mio is een nieuwe speler op de markt en Garmin gaat al een poosje mee.
  • Garmin heeft veel verschillende kaarten en Mio maakt gebruik van de gratis OSM kaarten.
  • Mio kan alleen navigeren en trainingsgegevens bij houden, Garmin is bedoeld om mee te trainen.


Afmetingen en bediening is bij beide toestellen goed en eenvoudig en na het lezen van de handleiding, of het bekijken van wat Youtube filmpjes, kun je beide toestellen goed bedienen en mee werken.
Een Garmin kan meer en is daardoor wat ingewikkelder. Het is mogelijk om een Edge voor alle routes en tochten die op internet te vinden zijn te gebruiken voor navigatie, maar dat verdiend dan wel wat aandacht. Omdat het niet het doel van het toestel is moet je wat trucjes uithalen om de tochten er mooi en werkend in te krijgen. Deze trucjes zijn niet te vinden in de handleiding, maar wel op het internet (geheel voor eigen risico).


Software:
Mio werkt geheel online met zijn software en  (voorlopig ) alleen met Internet explorer op de PC. Jammer natuurlijk, maar eind van 2013 zal de apple versie beschikbaar komen. Tracks zijn rechtstreeks op het toestel te plaatsen en dan zal de software de track zichtbaar maken op het scherm. Manipuleren en aanpassen kan niet. Er zit een hele mooie planner in de Mio software die rechtstreeks over de mooie fietspaden een tocht plant. deze kun je op je toestel zetten en rijden. in het toestel aanpassen in niet meer mogelijk, en op het toestel geladen tracks kunnen niet in geupload worden naar de Mio software. De software is nog lange van uitontwikkeld en er zullen nog vele aanpassingen komen in de toekomst.


Garmin heeft meerdere programma’s voor verschillende doelen. De trainingssoftware is online en de route plan software is offline. Voor het plannen van tochten is het belangrijk dat dit gebeurt op de zelfde kaart als in het toestel zit om te voorkomen dat er fouten in de tocht ontstaan.
In de Garmin connect software (online) zit ook een hele mooie planner. Op de kaart kun je tochten uitzetten en deze worden dan als training in het toestel gezet.


Garmin Edge 810: Met de opvolger van de Edge 800 gaat garmin een stapje verder in zijn quest om de professionele rijder te helpen. Er zitten een aantal verbeteringen in de software die er voor zorgen dat de trainingen nog beter aansluiten met de conditie wensen  van de gebruiker. Helaas gaat dit ten koste van de route en navigatie instellingen. Hiermee laat Garmin duidelijk zien voor wie de Edge serie is ontwikkeld.


Conclusie:


Professionele gebruikers die hun conditie op de fiets willen verbeteren: gebruiken de Edge 800 en Edge 810.


Recreatieve gebruikers die een tom tom voor de fiets zoeken: gebruik een mio cyclo 505.


De recreatieve fietser met meer eisen aan de routes, mensen die tracks en routes willen laden, mensen die routes onderweg willen aanpassen of in het toestel willen maken met vele tussenstops: gebruik een Oregon 600. (later meer over dit toestel)


Alle genoemde toestellen (Garmin edge, Oregon en de Mio cyclo) kunnen hartslag, calorie verbruik en cadans bij houden en dus de conditie van de gebruiker in kaart brengen. Daarnaast worden alle gebruikelijke waarden over snelheid gemiddelden en helling natuurlijk ook weergegeven.