Pagina's

De Teasi one(2), wat kun je er mee?

Na vele jaren Garmin aanhangen is het altijd moeilijk om een nieuw toestel te gaan gebruiken. je kan niet anders dan hem te vergelijken met wat je hebt en zal het dan meevallen?
Teasi staat bekend om zijn scherm en de slechte afleesbaarheid er van. Gelukkig is deze (2) een grote verbetering. Het scherm is super goed afleesbaar en lekker groot. Zeker in de avond stand is het contrast erg mooi. Ik heb het toestel dan ook niet meer van deze donkere stand afgehaald.
Men claimt dat het toestel voor de wandelaar en de fietser is. Een navigator voor beide. En ja, hij rekent goede routes uit. Voor de fietser zit er naast de OSM kaart ook het fietsknooppunten netwerk in het toestel. Dit houd in dat wanneer je een plaats ingeeft om naar toe te  fietsen zal het toestel de voorkeur hebben om over deze knooppunten wegen te fietsen.
Daarnaast krijg je drie suggesties: over de knooppunten, een gemakkelijke variant ( minder hoogte verschil) en de kortste weg. En dit doet het toestel iedere keer! ook bij het wandelen.

Naast het navigeren kan het toestel ook je tocht „opnemen”, maar dit moet je dan wel handmatig starten en stoppen en ook dat is wennen natuurlijk.
Tijdens het wandelen wordt er dus ook genavigeerd. Dit is natuurlijk vreemd, zeker omdat de OSM kaart niet 100% is en nooit alle wegen en doorsteekjes kent. Als aansluitingen of doorsteekjes missen krijg je veel al een onnodig lange route voorgeschoteld. Puntjes van kritiek: ontvangst; toestel doet er best een tijdje over om een „fix” te krijgen. ontvangst is steeds redelijk ver af. Het toestel is ook aan de trage kant en dan kun je dus wel eens een afslag missen. Het herberekenen gaat goed maar kost dus gewoon tijd. Het beste resultaat zal de gebruiker krijgen door een track in het toestel te laden. Op een track worden namelijk aanwijzingen gegeven (dit in sterk contrast met andere merken). Ook bij het wandelen is een track de beste optie. Deze tracks zijn er voldoende op internet. Bij fout rijden zal het toestel je steeds terug sturen naar de track. In het begin in een rechte lijn naar het gemiste punt. Maar als je volhoud schuift deze aanwijzing steeds op naar een volgende bocht in het track. Leuk is ook het rode circeltje op de hoek van de weg. Dis is het punt waar de aanwijzing naar verwijst. Dat voorkomt vergissingen bij dicht op elkaar liggende zijwegen.
Iets voor mij?

Voor wie geschikt? Mensen die voor het eerst kennis maken met een navigator voor gebruik op de fiets en tijdens het wandelen. Het is een navigator; je geeft een bestemming in en volgt de aanwijzingen. Wil je een rondje wandelen of fietsen? Teken dan ff snel een track, het toestel kan namelijk geen rondjes maken.

Het aanraakscherm vergt wel geduld, en kleine fingers. Bij grote fingers zijn de knopjes aan de kleine kant (vooral voor in en uitzoomen). Een route tekenen in het toestel vergt erg veel geduld en is daardoor onpraktisch.

Het opnemen van je track is handig. Je kunt makkelijk de track starten en stoppen. hierdoor krijg je een schoon spoor. Wat dan weer makkelijk is voor publicatie. Jammer dat er geen software bijgeleverd wordt/is. In de handleiding worden een aantal suggesties gegeven van mogelijke software om routes en tracks mee te maken of bewerken. Jammer natuurlijk had zo mooi kunnen zijn. Want het probleem bij het maken van tracks en routes is de kaart. De kaart in het toestel maakt het succes van de route.
Ik heb wat geƫxperimenteerd en het lijkt er op dat de Freitzeitkarte gebruikt is. En dat is natuurlijk reuze handig want die kun je gratis in je Garmin Basecamp laden om er vervolgens routes op te maken. Vergeet niet de route dan om te zettten in een track voordat je hem in de teasi laadt, anders snapt het toestel het nog niet.
Conclusie:

Voor het geld een leuk toestel. Ontvangst en snelheid vallen tegen.
Goed te gebruiken voor de beginner. Mensen die meer willen en op zoek zijn naar een veelzijdiger toestel komen vaak uit bij de andere Grote merken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten