Pagina's

BaseCamp en tracks

Altijd al tracks willen bewerken , maar het lukt niet helemaal?

gratis kaarten op je gps?

Openstreetmaps is een erg mooie optie voor mensen die meer en adhok kaarten zoeken voor hun GPS.

Garmin map 62st

De Kaart!!

Want dat is de reden om de st aan te schaffen, de kaart van heel west europa.

En dan rijst de vraag: hoe ziet die kaart er uit?





Zo goed als gelijk aan die van de 450t en de 550t dus. En nu geen mail sturen dat die ene kerktoren er nu wel op staat natuurlijk. Globaal is hij het zelfde.

Goed te zien aan Zwitserland:




En dan met name de grens natuurlijk, want dan is goed te zien dat de Zwitsers nog steeds niet alle geheimen van hun land prijs willen geven. En dat Italië meer te bieden heeft, visueel dan.

Het Dorp Zermat is zelf goed te zien maar de wandepaden naar de Matterhorn minder.




Voor de liefhebbers is het dus goed te doen zonder de dure kaart er bij te kopen. de bewegwijzering in de alpen is erg goed. Eventueel is een combie met de beelden van BirdsEye te maken natuurlijk. Leuk om te zien is dat op de map62 nu een demo kaart van BirdsEye te zien is (geen beelden van). Ik heb tot nu toe nog geen werkbaar goede beelden gezien van birdseye, maar kan me erg goed voorstellen dat in afgelegen gebieden de foto's erg goed kunnen werken (de sporen in de woestijn bij voorbeeld).

Voor de liefhebbers: Amersfoort

en


















En venice doet het ook altijd wel goed:





Nee geen kanalen dus.

Al met al leuk mooi toestel, jammer dat die kaart zoveel ruimte op de schijf in beslag neemt (blijft 660mb over), maar voor iemand die af en toe over de grens komt meer dan voldoende. EN wel erg snel natuurlijk.

Eric

Garmin map 62s deel twee

Vandaag iets meer schermpjes, en later een filmpje om de bediening werkzaam te zien.

Aller eerst is het handig om te weten dat de toestcombinatie & en de power button tegelijk indrukken nog steeds in een harde reset. Altijd handig om te weten.

En voor de liefhebbers van de "oude" look: er is een retro instelling:

Klassiek heet het hier.

En dan ziet het hoofdmenu er zo uit:











 Verder is en ieder natuurlijk erg nieuwsgierig hoe het toetsenbord er uit ziet:

Nee geen qwerty. En voor de cijfers:













Grappig om te zien is dat de gevarenzones dus ook weer terug zijn en goed instelbaar. De cirkel om het punt, die de zone aangeeft, is zo te zien verdwenen. Jammer werd erg veel gebruikt bij het geocachen.

De rest van de schermpjes zijn meer van het zelfde, dus dat laat ik even zo. Als laatste dan nog wel even het feit dat de 62 serie geschikt is voor foto-navigatie. En als er dus een waypoint is opgenomen waar een foto bij hoort dan zie je die foto ook op je scherm (watersporters kennen dit al van de hun modellen).



Dus wellicht later nog een filmpje waar ze zien is hoe we door het menu zwemmen. Jammer is dat ik tot nu toe steeds onderbroken wordt tijdens het filmen, dus....

Eric

Garmin Map 62 serie

Jazeker hij is in huis.

Eerste indrukken:
  • Erg mooi GPS geworden
  • Knoppen voelen goed en doelzeker aan
  • Scherm is opvallend genoeg even groot als de "oude" serie
  • werkt prettig
  • map 62 is zonder SD slot!!! en zonder externe antenne aansluiting!!!!





De nieuwe kleurstelling revereerd natuurlijk naar het verleden: geel voor het instap model, en oranje voor de S uitvoering (CSX). De T uitvoering is (nog) niet in mijn bezit , maar de kaart zal ongetweifeld dezelfde zijn als die van de Oregon 450T.

Het instap model komt dus erg karig uitgerust: zonder kompas en zonder mogelijkheid tot SD kaart invoer. Niet nodig? immers 1,7GB (gecontroleerd! 1,8 GB) eigen geheugen. Dus inderdaad genoeg ruimte voor kaarten. Maar mijn ervaringen tot nu toe met met name Dakota modellen: niet doen!! geen kaarten op het eigen geheugen zetten geeft regelmatig vastlopers en dan mag hij terug naar GARMIN. En die zijn niet de snelste in deze wereld. Dus niet doen.

De Map62S daarin tegen heeft weer de aansluiting voor een externe antenne. Voor de bootjes mensen een super uitkomst natuurlijk, GPS lekker veiling in de kajuit, maar toch super ontvangst. En bezitters van een camper hebben ook niet altijd voldoende  ontvangst achter de voorruit.

Schermpjes: Als je de menuknop indrukt krijg je dit te zien. Duidelijk te zien is dus nu de pagina volgorde. In het instel menu is er nu ook een apart veld voor het instellen van deze volgorde.








Wat verder erg opvalt is het menu zelf. Steeds als je ergens het menu ingaat krijg je dit fraaie beeld, mooi steel brush effect ronde de data velden. En als je enter geeft op 1 van de velden om die in te stellen wordt het veld groten (met echt sliding effect) en hou je zo dus het overzicht waar je mee bezig bent. Dit is wel anders geweest.








 Zwak puntje in mijn ogen: batterij klep. Deze bevestiging gaat wijken. Zeker gezien de stroefheid waarmee de fietssteun over de klep zal schuiven. Let dus even op bij het verwijderen van je gps van het stuur in de regen.

Wel valt op dat er nu netjes veren achter de contacten zijn aangebracht. Dit moet het euvel van uitval tijdens fietstochten minimaliceren. Bij de Dakota is dit ook gedaan, en ik heb nog geen klachten van uitval gehoord sinds.



Al met al een erg mooi GPS met een sublieme ontvangst in de meest extreme omstandigheden. Want deze antenne is de beste die er is. Mocht iemand interesse hebben in mijn Colorado? hij is voor overname geschikt zodat ik de map62 mee kan nemen naar de masterclass in  Oktober.

Eric

GPS sets the tone.

GPS en Apple. Een tijd lang niet een soepel werkende combinatie.

Maar de laatste twee a drie jaar is er echt verbetering te zien, en ik gebruik mijn windows partitie nog nauwelijks.

Maar er is toch een probleem opgedoken: de pieptoon.

Er waren als een mensen met de klacht van vastlopers en de pieptoon van de GPS bij me gekomen. Zelf was het me ook al eens overkomen, en met een update was het weg. Maar het lag dus niet aan de update, of aan de kaart, zoals ik toen melde.

Maar het is de Apple :-(

De Apple plaatst op alle externe harde schijven en usb sticks een aantal verborgen bestanden wes, vermoedelijk om bij een volgend keer geen index te hoeven maken en dus sneller te zijn. Er wordt ook een kopie van de vuilnisbak gemaakt, maar dat was al bekend. En kan soms een aangename verrassing zijn als je dacht alles kwijt te zijn.

Maar de GPS loopt dus vat op deze extra bestanden, zowel bij het inlezen van de kaart als bij het uitzetten van het GPS, en in dit laatste geval klinkt er dan een onaangename toon die alleen weggaat als de batterijen worden verwijderd.

Oplossing? toch weer de windows partitie gebruiken om die bestanden weg te halen. Wel jammer.

Er is ook een klein programmaatje (linkje met dank aan GPS expert)  op internet te vinden die voorkomt dat die bestanden worden aangemaakt, maar dat is wel weer een extra stap bij het verwijderen. En volgens mij is het alleen bij de oude generatie gps ontvangers: E-trex en Map 60.

En dat op de vooravond van het uitbrengen van de map 62. Ik denk dat we de oude generatie maar als een afgesloten boek moeten gaan beschouwen. Jammer maar achterhaalde techniek.

Sorry

Recensies

Recensies zijn leuk. Als het positieve zijn natuurlijk. En recensies zijn vrijwillig.

Door de drukte van het seizoen schiet het bloggen er een beetje bij in. Veel cursussen op het laatste moment.

Heel veel menssen realiceren zich ineens dat ze een GPS hebben maar er niet mee kunnen werken? vreemd toch?

Maar goed, na een ochtendje over de Posbank gezworven te hebben is er ineen een hoop duidelijk. En dan is het de s te leuker dat men de moeite neemt om een bedankje op Marktplaats te zetten :-).

Er vind zo langzamerhand ook een verschuiving plaats naar de software. Dus we kunnen met het GPS overweg, maar nu willen we meer. En dan krijgen we de zelfde onduidelijkheden in de compter.

Gelukkig weet ik daar ook wel raad mee.

Nieuwe water pret

GPS is van oorsprong natuurlijk ontwikkeld voor de watersport. Op land in navigeren namelijk redelijk eenvoudig door de borden van de ANWB. Maar op het water staan die borden nog steeds niet.

In de beginjaren , Columbus, was het dan ook een hele kluif om op de juiste plaats uit te komen als je naar de andere kant van de wereld wilde varen.

De manier waarop de oude zeevaarders navigeerde is de oorsprong van het huidige GPS systeem. Net als de huidige computer een digitale versie is van het ouderwetse bureau. De manier van denken, rekenen en onthouden van de gegevens werkt in een GPS net zo als die zeevaarders dat ooit verzonnen hebben ( ik heb het over een GPS, en niet over een Navigatiesysteem dat gebruik maakt van GPS!!!).

Voor de watersporters, of beroepsvaart zijn er altijd erg mooie en veelzijdige ontvangers gebouwd door de marktleiders. Garmin had voor de plezier vaart/ server/ kite-server ook een erg mooi GPS op de markt gezet, de 70 serie, die dan ook bleef drijven. Het was een mooi groot apparaat met grote knoppen, zodat je hem ook met handschoenen en koude vingers toch te bedienen was.

Door de introductie van het nieuwe hoog resolutie scherm in de outdoor modellen is het lang stil geweest omtrent deze groep gebruikers. Maar gelukkig: alle bug's zijn uit het systeem  en de nieuwe schermen werken super mooi, en na wat aanpassingen in de software valt het batterij verbruik ook weer binnen de marges dat het werkbaar wordt.

En dus is er voor de watersporters nu ook een nieuw GPS!!!!



De GPSMAP 78 (SC).

Zoals de oplettende kijker meteen kan zien is de gelijkenis met zijn voorganger erg groot: ongeveer de zelfde afmetingen en gewichten. Het nieuwe grotere scherm is een opvallende toevoeging. En als we de spec's lezen is te zien dat alle nieuwe functies die de outdoor modellen de laatste tijd hebben gekregen (custom-maps, BirdsEye) nu ook hier zijn intro vinden. Maar de 78 heeft geen aanraakscherm, en dat lijkt me ook niet echt een gebrek. Zo'n boot beweegt immers de hele tijd?

Ook de watersporters zijn vanaf vandaag dus betrokken bij de vooruitgang. Stilstand is immers... vandaar een GPS.

Beschikbaar ergens in maand 6, maar onder voorbehoud.

De nieuwe tuut.

Dus de rooie Partner heeft het net voor kerst vorig jaar voor gezien gehouden. Geheel onvrijwillig moet ik er aan toevoegen.

Dus moesten we op zoek naar iets nieuws. Met het openbaar vervoer naar het werk heeft niet zoveel zin. Naast het feit dat het Nederlandse openbaar vervoer niet de meest betrouwbare manier van rijzen is in deze wereld, is het ook gewoon duurder. Duurder! nu vraag ik je. waarom is er dan openbaar vervoer?

Maar goed auto: Op Zaterdag op pad dan  maar, huur autootje geregeld voor het leeghalen van het wrak. En daarna door langs wat dealers. Gelukkig is er internet dus had ik een lijstje met potentiële opvolgers.

Even voor de beeldvorming: sneeuw, heel veel sneeuw. Op alle daken van de auto's op de parking bij de dealers. En om een lang verhaal kort te maken: we kwamen uiteindelijk de witte Expert tegen. De baas het dealerschap was te lui om de ruit schoon te maken en reed de auto dus met open deur de garage binnen zodat hij tien minuten onder de blower van de garage kon ontdooien En na de koffie dan maar op pad.

Ja het is dus wel ff wennen. Hij is breder, hoger en langer. Groter dus

Knoop doorgehakt en we zijn nu de trotse eigenaar van de bus geworden.

En dan nu de verbouwing. Dat is dan wel jammer dat het vriest, dat maakt klussen stuk lastiger. Gelukkig mag ik af en toe gebruik maken van een timmerfabriek in Brabant. En na twee weekenden binnen gestaan te hebben, en meerdere avonden thuis voor de deur met heel veel kleren aan klussen, is het dan eindelijk zover: We gaan op vakantie!!!

En dan nu de foto's van het proces:

Eerst de betimmering van de vorige gebruiker er uithalen.









En dan kan er gewerkt worden aan de nieuwe indeling.
























Om gebruik te mogen maken van de klusfabriek moest er af en toe wel het een en ander verhuisd worden natuurlijk.



Het eindresultaat is behoorlijk naar ons zin.



Meer foto's binnenkort op het vakantie blog

De oplossing?

Vandaag maart de ANWB weer reclame voor hun website. Samen met SNP hebben ze weer leuke wandelingen door Nederland uitgezet. En deze wandelingen zijn weer te downloaden.

Erg grappig is natuurlijk dat het geen route maar een track is. en je heel erg goed kunt zien waar de mannen echt hebben gelopen, waar de picknick heeft plaatsgevonden enz.

Jammer is dat je daar helemaal geen last van wil hebben natuurlijk als je aan het wandelen bent in de natuur. Dan wil je alleen als het echt noodzakelijk is een aanwijzing van je GPS en niet iedere tien meter weer een piepje horen

Gelukkig is de oplossing ook heel eenvoudig tegenwoordig; BaseCamp

Waarschijnlijk ben ik dus niet de enige in mijn strijd tegen de track. BaseCamp is nu namelijk uitgerust met een "route van track maken.." tool.

En ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Van de Texel route van de ANWB, die bestond uit 472 trackpoints voor dag 1 heeft het slimme stukje software een route gemaakt van 46 route punten, allemaal netjes genummerd. Sjapoo!!

En voor zover ik nu kan zien zijn alle afslagen netjes opgenomen in de route en kan er op geen enkele kruising nog twijfel ontstaan. Waarvoor onze hartelijke dank uitgaat naar de programmeurs van Garmin.

Eric

Een GPS met de "Groene Code"

Vandaag zijn de nieuwe modellen uitgeleverd! 

De 450T ligt klaar voor de nieuwe gebruiker.

En Garmin heeft besloten om ook de gebruiksaanwijzing uit de GPS verpakking te halen!!

Bespaart gewicht, milieu, en kosten natuurlijk.

"maar hoe....?"


Nou heel eenvoudig: in de verpakking zit een los velletje papier waar alles opstaat wat je moet weten. Namelijk:
  1. Koppel het GPS aan de pc (of mac)
  2. open het genoemde bestand (op het blaadje staat welk bestand)
  3. en volg de aanwijzingen op het scherm.
Zo te zien kom je op de site van garmin uit, alwaar je de handleiding kunt vinden. Dan kun je er zelf voor kiezen hem uit te printen (print dan alleen je eigen taal uit natuurlijk), en wordt je gelijk uitgelegd wat het belang van updaten is en hoe dat te doen.

Geweldig toch?

Nu nog een GPS met internet, dan zijn we helemaal klaar.

Geruchten?

Voor een ieder die het een beetje bij wil houden of anderzijds interesse heeft:

BaseCamp; tot voor kort wisten wij allen niet beter dan dat men eerst MapSource diende te installeren alvorens je überhaupt BaseCamp kon opstarten.

Voor BaseCamp was er namelijk een kaart nodig.

Maar na de cursus van dit weekend wist een klant mij te melden dan BaseCamp gewoon opstart na douwloaden, en dat er dan een soort van basiskaart zichtbaar wordt. Meet andere woorden: je kan gewoon gratis aan software komen voor je ( niet seriële ) Garmin toestel. Hiermee kun je dan vrolijk aan de slag om routes te maken en je tracks te bewerken.

Mocht je later toch nog kaarten kopen dan wordt MapSource automatisch geïnstalleerd.

Voor heel veel mensen kan dit een hoop ellende schelen, en dit maakt et nu ook mogelijk om satellietfoto's op je toestel te zetten zonder dat je kaarten voor je toestel heb gekocht. (BirdsEye)

LET OP!!! omdat het product kaarten in 3D wil laten zien (zoals ik op de cursus heb voorgedaan) is het wel belangrijk dat er een beetje goede videokaart in je pc zit, Voor Mac gebruikers: vanaf G4 geen enkel probleem.

Ga dat zien!!

Wat is waterdicht?

Is het GPS waterdicht?

Een veel gestelde vraag. Het antwoort is altijd : Ja.

Maar hoe waterdicht is hij nu echt?

Daar  is een standaard voor, de IPX standaard. Dus voor een ieder die het weten wil is hier het overzicht van de IPX standaard:

IPX-0
Geen bijzondere bescherming
IPX-1
Beschermd tegen vallende water Gelijk aan 3-5mm regenval per minuut voor een duur van 10 minuten. Eenheid wordt gebracht in zijn normale werk toestand.
IPX-2
Beschermd tegen vallende water gekanteld tot 15 graden - Zelfde als IPX-1, maar eenheid is getest in 4 vaste posities - gekanteld 15 graden in elke richting van de normale functiestand.
IPX-3
Beschermd tegen sproeien water - water tot 60 graden van verticaal op 10 liter / min bij een druk van 80-100kN/m2 voor 5 mi.
IPX-4
Beschermd tegen opspattend water - Zelfde als IPX-3, maar het water is gespoten in alle hoeken.
IPX-5
Beschermd tegen waterstralen - Water geprojecteerd op alle hoeken door middel van een 6.3mm sproeier met een hoeveel van 12,5 liter / min bij een druk van 30kN/m2 gedurende 3 minuten op een afstand van 3 meter.
IPX-6
Beschermd tegen zware zeeën - Water geprojecteerd op alle hoeken door middel van een 12.5mm sproeier op een hoeveelheid van 100 liter / min bij een druk van 100kN/m2 gedurende 3 minuten op een afstand van 3 meter.
IPX-7
Beschermd tegen water - Onderdompeling gedurende 30 minuten op een diepte van 1 meter.
IPX-8
Beschermd tegen water onderdompeling - De apparatuur is geschikt voor continue onderdompeling in water onder de voorwaarden die zijn vastgesteld door de fabrikant.
IP-65
Een apparaat met de aanduiding IP-65 is een stofbestendig en spatdicht toestel. Stofvrij: Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof. Waterbestendig: Geen water indringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek.

Software, de stand van zaken

Het mooie van een Garmin GPS zijn de extra's natuurlijk. Een GPS is niet alleen een rekenmachine met vele mogelijkheden. Nee het is ook een computer. En sinds de introductie van de "nieuwe generatie" GPS ontvangers wordt het pas goed duidelijk wat dat allemaal kan inhouden.

En vooruitlopend op de zaken: Als Galileo straks gaat werken dan komt er nog veel meer bij.

Maar voor nu: wat kan de Software van Garmin allemaal betekenen voor de eind gebruiker? Ik zal alles even op een rijtje zetten.

MapSource: Vanaf het prille begin al het programma om met je gps te kunnen communiceren. Ongeveer twee jaar geleden heeft het programma een grote verandering doorgemaakt en zoals de Nederlander het aan zijn stand verplicht is: er kwamen een hoop klachten over. Zo langzamerhand zijn veel klachten naar de achtergrond verschoven, en alle nieuwe gebruikers weten inmiddels niet beter of de kaart van Nederland ziet er op de computer nu eenmaal zo scheef uit.
MapSource wordt gebruikt om routes, waypoints en tracks mee te maken en te bewerken. En daarnaast natuurlijk om kaarten mee naar je GPS te versturen. Sinds Februari van dit jaar is er een nieuwe versie van MapSource voor download beschikbaar. En met deze nieuwe versie zijn er weer een aantal belangrijke veranderingen te ontdekken.

Voor de manier van opslag van de unluck code's van je toestel heeft Garmin besloten om daar een kleine verandering in aan te brengen. Als men alles legaal heeft werken gaat het gewoon goed. Maar, als men daarnaast (ook legaal) OnRoute kaarten op de PC heeft komt er nu ineens een kink in de kabel. Door de nieuwe manier van opslag vallen alle kaarten die niet door Garmin zelf, of door een geliceerd bedrijf in opdracht van Garmin, gemaakt zijn buiten de nieuwe unlock procedure. Veel mensen vinden dit maar vreemd, maar wees eerlijk... Een feit is wel dat er een online koppeling nodig gaat zijn om toestellen te updaten straks. Vooralsnog werkt alles nog goed in Mapsource, maar je bent gewaarschuwd.

BaseCamp: Ruim een jaar of meer nu is het programma Basecamp beschikbaar. Geheel gratis hier te krijgen. In eerste instantie was het alleen geschikt voor kaarten waar DEM informatie in opgesloten zat, en dus in 3D weergegeven kon worden. Maar gelukkig is die beperking er sinds de laatste update vanaf. En is er dus geen reden meer om Basecamp niet meer te gebruiken. Het is namelijk een mooier programma om mee te werken.

Een groot verschil met MapSource is dat je meerdere mappen in het programma zelf kunt aanmaken, dus als je meerdere tracks en routes wilt samen voegen kan dat allemaal vanuit 1 scherm. En is dit zelfde scherm zie je ook al je gekoppelde GPS ontvangers. Geotagen is een nieuwe functie binnen de GPS wereld die nu volledig geïntrigeerd is in basecamp. Ook het nazien van tracks inclusief het 3D profiel, en het "nalopen" van tracks, incl de foto's. Het versturen van kaarten naar je GPS is uit het programma gehouden. Net als bij de alle is daar een appart programma voor gekomen. Natuurlijk komt dat doordat je mapsouce meerdere keren kon openen, en Basecamp niet. Door het versturen van de kaarten naar een los programma te verplaatsen kun je gewoon door plannen terwijl je nieuwe kaarten verstuurd worden. Al met al een erg gebruiksvriendelijk stukje software van Garmin.


MapInstall: Dit programma is er al vele jaren. Weinig mensen gebruiken het, omdat het versturen van kaarten ook al gewoon vanuit Mapsource kan. Door de introductie van Basecamp zal het vaker gebruikt gaan worden. De interface van de software is erg eenvoudig. Je doorloopt een soort stappenplan: eerst gecontroleerd de software zichzelf, dan moet je de bestemming van de kaart opgeven, dan kun je de kaart-segmenten selecteren om het in de laatste stap naar de eerdergenoemde drager te sturen. Je kan kaarten op je gps laden, en op iedere USB stick of zelfs op een willekeurige locatie op je harde schijf. Doordat de nieuwe Modellen alle soorten .img bestanden kunnen lezen kun je zo makkelijk je nieuwe kaart, of juist een gedeelte ervan, laten opbouwen om het vervolgens een andere naam te geven en daarna pas op je GPS te plaatsen. Dit maakt kaart beheer wel erg makkelijk. Alle unlockcodes worden altijd in de bewuste kaart mee opgeslagen.

Zoals het er nu naar uitziet gaat Garmin binnenkort stoppen met MapSoure en zal dit dus een belangrijk onderdeel van onze GPS belevenis worden.

HomePort: Voor de meeste oudoor gebruikers is dit niet relevant. Waarom ik hem er dan toch bij betrek? Omdat de gelijkenis met Basecamp wel erg treffend is.
Home port maakt het mogelijk om de G@ waterkaarten te bekijken op je pc, en routes voor de scheepvaart op de pc te plannen, in plaats van het plannen op de GPS zelf. Voor vele watersporters een lang gekoesterde wens.
Di interface is beina gelijk aan basecamp, en de werking (slepen en plakken) dan dus ook. Als je de SD kaart waar je G2 waterkaart op staat in je pc/laptop/card reader stopt zal het programma deze gelijk herkennen, daarna zal hij controleren of de bewuste GPS de nieuwste versie software heeft ( ja zonder dat je die heb gekoppeld aan de pc!!), als er nieuwe software is dan wordt die dus op de sd geplaatst en zal bij vertrek meteen op de gps geïnstalleerd worden zodra de sd in de gps gestoken wordt. Als dit alles is gebeurd is inmiddels de kaart op het scherm verschenen en kun je je tracks gaan bekijken of de route van de vakantie gaan plannen. Voor diegene die de gps koppelen aan de stuurautomaat: als je het nu nog niet goed doet dan ligt het dus niet meer aan het kleine scherm.
De software is niet gratis, maar in vergelijking met de kasten van de G2 waterkaarten slechts een kleine druppel:  € 30,-

BirdsEye: Is weet niet of het software genoemd mag worden, of dat het gewoon een functie wordt. Wat we er nu over weten is dat je onder deze naam satellietfoto's kunt kopen voor je gps, deze "kaarten" zullen dan in Basecamp (zie je wel?) te zien zijn en ook op de gps te zetten zijn . Helaas werkt dit natuurlijk alleen met de nieuwe generatie GPS ontvangers. Voor deze service gaat Garmin $ 30,- per jaar vragen, maar dan mag je onbeperkt kaarten downloaden. Zal mij benieuwen. de kaarten/ foto's worden dan viea de nieuwe unlock procedure gekoppeld aan je eigen gps. En het abonnement geld natuurlijk ook voor slechts 1 GPSontvanger.

De meerwaarde van deze service zal in Nederland niet zo heel veel groter zijn, maar voor gebieden waar minder mensen wonen zal je aan een foto veel meer hebben dan aan een vectorkaart van het gebied. Omdat sporen veel duidelijker te zien zullen zijn als op die kaatren. Als voorbeeld neem ik Spanje: daar is een erg mooie topo van, maar de routes die ik met "het loopend vuurtje" wil gaan plannen zijn niet terug te vinden op de Garmin kaart. Maar alles is erg goed te zien in GoogleEarth.
Dur voor artsen zondergrensen, onze jongens in Afganistan enz, zijn er nu vele nieuwe opties.



Apple: Voor de apple gebruikers is basecamp en mapinstal ook beschikbaar, homeport (nog)niet, en voor MapSource hebben wij Roadtrip. Maar eigenlijk geld voor de apple gebruikers: stap over op BaseCamp, want dat 3D ziet er zo verschrikkelijk mooi uit op een mac, daar kun je heel wat mensen jaloers mee krijgen.

Al met al een hoop digitale spullen om het feest van het GPS nog groter te maken zeg maar. Er zullen dit jaar nog vele veranderingen plaats gaan vinden, en ik hoop dat alles voor het seizoen begint probleemvrij werkt.

Eric

sneeuwketingen

Veel mensen hebben vraagtekens bij het zien van de sneeuwketingen bij ons op de balie.

"Sneeuwkettingen voor de wandelaar?", werkt dat dan?, gaat dat niet kapot?, en op ijs?

Je het werkt en is uitvoerig getest!! Kijk hier maar voor de testresultaten.

Met dank aan de Hiking site kunnen we dus gewoon veilig op pad met de GPS

Eric

MemoryMap GPS

Memory Map kennen we van de Raster-kaarten met een koop te goed. JE kan voor € 30 euro een tegoed kopen en die online inwisselen voor kaarten die jij nodig hebt. Vervolgens kun je die zelf printen met de routes die je op kaart heb uitgezet.

En nu hebben ze ook een GPS gemaakt. € 349,- compleet met de kaart van Nederland (à € 135,-) accu lader (werkt hij +/- 8 uur op ) en auto steun.

Mooi, klein, lief wandel gps met op het scherm de kaarten die we gewend zijn. jammer natuurlijk dat als je naar het zuiden loop dat de text niet omdraait, het blijft een raster-kaart.

Voor Geocachen ook minder geschikt want inzoomen kan tot 200 meter, en dat is wel een beetje bescheiden. Denk zelf dat dat binnenkort met een update wel verholpen gaat worden.

Klik hier voor leuk engels talig filmpje. Foto's kunnen even niet meer in het blog geplaatst worden dus dat komt op later tijdstip wel.

Nederland in 3D in je GPS!!!

Wandelkaart op basis van gegevens van topografische en geografische instanties

Garmin (Nederland) presenteert de nieuwe topografische kaart: TOPO Benelux. Met deze kaart in een compatibel Garmin GPS-toestel kan er zorgeloos gewandeld worden in België, Nederland en Luxemburg. Ook kan het toestel een route berekenen naar iedere gewenste plek op de kaart, via wegen, fiets- en wandelpaden. Verdwalen in de Benelux is er met Garmin niet meer bij.

“Wandelaars hoeven vanaf nu met maar één kaart op pad in heel Nederland, België en Luxemburg,” zegt Remco Flikweert, commercieel manager van Garmin (Nederland). “Op het scherm van hun Garmin GPS-toestel zien zij exact waar zij zijn en wat er zich om hen heen bevindt. Deze informatie wordt helder op het scherm weergegeven. Ideaal voor iedereen die lekker buiten op pad wil.”

TOPO Benelux wordt in het interne kaartgeheugen van een compatibel Garmin GPS-toestel geplaatst. Daarna geeft het toestel precies weer waar de gebruiker zich bevindt, bijvoorbeeld op een wandelpad in een bos of langs de oever van de rivier. Ook ziet hij precies dat hij in een loofbos loopt en dat hij bijna bij een uitgestrekte zandverstuiving komt. Deze informatie is gebaseerd op de gegevens van diverse topografische en geografische instanties in de Benelux** en wordt helder op het scherm weergegeven door middel van kleuren of symbolen. Ook kan een hoogteprofiel van de route opgevraagd worden.

Remco Flikweert voegt verder nog toe: “Met Topo Benelux wordt het gebruik van een GPS-toestel tijdens het wandelen nog eenvoudiger dan voorheen. Het toestel kan namelijk niet alleen zien waar de gebruiker zich bevindt, maar kan, indien gewenst, een route berekenen naar een gewenste plek. De wandelaar kiest een bestemming op de kaart en het toestel wijst de weg erheen, via landweggetjes en fiets- en wandelpaden. Op het scherm ziet de gebruiker aan de hand van pijlen, waar hij af moet slaan en zoeken naar de juiste afslag is dus niet meer nodig. Bevindt hij zich niet op een pad of weg? Dan wijst het toestel vanaf de huidige positie in een rechte lijn naar de dichtstbijzijnde weg of pad.”

De nieuwe wandel- en fietskaart van de Benelux is compatibel met de meeste outdoor en automotive toestellen van Garmin. De enige voorwaarde is dat zij zijn voorzien van een intern cartografiegeheugen. Gebruikers van onder andere de Oregon, Dakota en nüvi hebben hierdoor nog meer plezier van hun toestel.

Topo Benelux is vanaf nu voor 119 euro verkrijgbaar op DVD. Inclusief MapSource, het volledige hulpmiddel voor het beheren van Garmin GPS-systemen.

** Topo Benelux is gebaseerd op gegevens van het Belgisch National Geografisch Instituut (NGI), de Luxemburgse Administration du Cadastre et de la Topographie (ACT) en de Topografische Dienst Nederland (TDN).

Spreek voor jezelf!!!

Garmin heeft op de CES, de internationale Consumer Electronics Show in Las Vegas, Voice Studio aangekondigd. Met deze gratis en eenvoudig te gebruiken PC applicatie kan iedereen zijn eigen persoonlijke navigatiestem opnemen en deze direct gebruiken op compatibele Garmin nüvi's. Voortaan kunt u zich dus tijdens het rijden laten leiden door een stem van een bekende, bijvoorbeeld een vriend, een geliefde of de kinderen. Zo heeft u deze personen altijd bij u tijdens uw reis. De gepersonaliseerde navigatiestemmen kunnen ook uitgewisseld worden met andere nüvi gebruikers.

Garmin® Voice Studio™ is gratis te downloaden. Via een link op onze Updates & Downloads pagina komt u op een Engelstalige pagina, waarop u de applicatie kunt downloaden. Na installatie op de PC kunt u een aantal zinnen opnemen en deze direct bewerken in de Voice Studio applicatie. Voor de hoogste geluidskwaliteit kunt u het beste gebruik maken van een externe microfoon. Als de stem klaar is, kan deze direct op een compatibel Garmin navigatiesysteem geladen worden. Alles bijelkaar kunt u binnen 30 minuten uw persoonlijke stem op uw nüvi hebben!

In combinatie met een van de leuke gratis voertuigicoontjes uit de Garmin Garage kunt u zo uw nüvi helemaal naar eigen wens instellen. Voice Studio is compatibel met alle nüvi's, behalve de toestellen uit de nüvi 300 en 600 serie. Voice Studio biedt geen mogelijkheid tot text-to-speech opnames.