Zoals ik vorige week al melde is de Oregon 550t in Nederland te verkrijgen. Erg mooi apparaat met extra veel functionaliteiten. Maar daarover later meer.
Het eerste wat mij opvalt als ik de Oregon opstart is dat dat het lijkt dat Garmin de Beta software heeft geladen. Want "waypoint averiging" (gemiddelde), "sight 'n go" (pijl en ga), en "MOB" (man overboord) aan het hoofdmenu zijn toegevoegd.
Maar als ik dan verder ga zoeken staat er niet de toevoeging "beta"in de systeem gegevens dus kunnen we concluderen dat die functionaliteiten wel blijvers zullen zijn.
Ik zal al deze "nieuwe functies" hieronder bespreken.
Functie 1
Waypoint Averiging kennen we dus al uit de Bete versie van de huidige modellen. Dit werkt bijna gelijk aan dat wat we al gewent zijn van de "oude" modellen met 1 verandering: Het is dus een aparte functie in het hoofd menu.
- Verschil: bij de "oude"modellen moest je voordat je het waypoint opsloeg beslissen of je wilde "middelen"of niet.
- Bij de Oregon kun je gewoon je waypoint markeren, en als je dan vervolgens denkt van "dat kan beter"dan kun je achteraf dit zelfde waypoint laten middelen. Wel op de juiste locatie gaan staan natuurlijk.
Functie 2
Sight 'n Go, ("peil en ga") werd het genoemd in de CSX of de Vista. Een ernstig gemis in de Oregon toen deze voor het eerst op de markt wert gezet. Zeker omdat zijn voorganger ( de Colorado) wel deze functie had.
Maar gelukkig hij is terug en de Oregon 550t heeft hem zelfs van de fabriekaf ingebouwd.
Werkt verder als van ouds, en zal dan ook niet echt veel problemen bij de gebruikers opleveren.
Jammer wel is natuurlijk dat de hulp pijltjes die op de Vista en de CSX zaten hier niet terug te vinden zijn. Dit maakt het exact aanwijzen van je doel (kompas schieten zoals we dat vroeger noemden) wel erg moeilijk. Tijdens de cursussen in de Ardennen gebruiken de cursisten dan altijd de rand van het scherm als "pijl lijn", maar helemaal precies is het dan toch niet. Zelf zou ik er twee puntjes op zetten met de soldeerbout denk ik.
Functie 3
MOB, een snelle manier om een punt te markeren en de navigatie naar dit punt te starten. In de eerste modellen van Garmin was er of een aparte knop voor, of twee keer op de "enter" drukken volstond ook. En om eerlijk te zijn: dat was toch een stuk sneller.
Want nu moet je heel dat hoofd nemu door en dan markeren. (ja de slimme watersporter zou zijn water profiel toch zeker aan kunnen passen zodat deze functie op pagins 1 van het hoofdmenu komt te staan).
Functie vier.
Functie vier? ja een van de verschillen met de Oregon 300 of de 400t is natuurlijk: de camera.
3.2 mega pixel, en er zijn al heel wat foto's op met internet te vinden dus dat ga ik niet herhalen, wel heb ik wat screen shots van de functie gemaakt. Wat gelijk opvalt is natuurlijk dat de GPS "ziet" dat je portrait of landscape foto's wil maken, dan hoef je ze zelf niet meer achteraf te draaien. De Oregon zorgt er natuurlijk zelf voor dat het waypoint van de foto in het jpeg bestand wordt opgeslagen. Wanneer je dan de foto, op bijvoorbeeld Picasa, publiceert zal er meteen een kaartje naast de foto komen te staan zodat de gasten van je pagina kunnen zie waar je de foto hebt gemaakt.
Of er dan ook gelijk een richting bij verschijnt weet ik niet, dat moeten we nog maar eens een keer testen.
Omdat er een drie assig kompas in de Oregon verwerkt is lijkt me dat dit wel mogelijk zal zijn. Later meer dus. En een ander opvallend ding is dat standaard de foto wordt opgeslagen als een 2 MP foto (waarom zit er dan een 3.2 MP camera op????)
Functie 5
Het kompas.
Wat is er nieuw aan het kompas? Alle vorige versies vergeleken het magnetisch veld met twee sensoren. Daarom moest je het gps altijd vlak houden wilde hij goed werken. In de Oregon 550t, en de Dakota (waarover later deze week meer?) is men begonnen met het introduceren van de drie assige kompassen. Dit wil zeggen dat de koers wordt uitgerekend door middel van drie sensoren die onderling , in drie richtingen dus, het magnetisch veld van de aarde meten. Het kalibreren is dus ook anders geworden.
Het grote voordeel is natuurlijk dat je de gps niet meer vlak hoeft te houden. Een paar graden gekanteld in de richting waarheen je wilt gaan volstaat al om de naald te doen draaien. Zelfs op zijn kop gehouden geeft hij de goede richting aan (Nee heb ik nooit met de Oregon 300 geprobeerd :-)
Wat verder opvalt dat je nog maar 1 rondje hoeft te draaien tijdens de kalibratie. Wel jammer dit wat altijd een leuke oefening tijdens de cursussen. Maar ik geloof nooit dat ik de mensen zover krijg dat ze een salto gaan maken.
Het kompas reageert ook vele malen sneller op de bewegingen als zijn voorgangers. Al met al een erg mooi GPS zo op het eerste gezicht. En dan als uitsmijter voor vandaag: De drie kantoren van garmin staan al tijden standaard in geprogrammeerd in het gps, maar nu staan er zelfs foto's van de gebouwen in de foto map, zodat je heel eenvoudig naar de foto toe kunt navigeren. We kennen deze functie ook al van de nuvi series.
Als je dus een keer een heel leuk wild kampeer plekje hebt gevonden, de foto van dat plekje op je hyves heb gezet, dan kan het zomaar voorkomen dat als je daar de volgende vakantie weer wilt bivakkeren, het er een stuk drukker is....
Is maar een voorbeeldje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten