In het kader van wetenswaardigheden over de gps: de Nuvi en topo's.
Nu wordt het me regelmatig gevraagd, en ook Garmin Nederland heeft me een keer een advies in die richting gegeven, maar ja je kunt een topografie kaart in een nuvi laden. En bij tope Nederland gaat het helemaal goed. In die kaart zit helemaal geen informatie over de wegen opgeslagen.
Dit maakt het dus mogelijk om de topo over de wegenkaart heen te projecteren. Dan heb jelekker veel detail als je in den vreemde ergens naar op zoek bent ( supermarkt?).
Alle nieuwe topo kaarten die op dit moment verschijnen hebben echter wel wegen informatie in zich, ze zijn immers routeerbaar voor de wandelaar. En nu doe zich dus wat vreemds voor als je deZe kaarten in de Nuvi stopt: door de wegen informatie en de routerende eienschappen van de kaart loopt je Nuvi hopeloos vast. Als ik dan de routerende eigenschappen weglaat tijdens het instalatie proces? ( dat vinkje links onder in het scherm van MapSource.
Nee dat helpt maar gedeeltelijk.
Allereerst gewoon rijden zonder navigatie: dit gaat redelijk goed, jammer alleen dat de tolwegen niet gerefereerd zijn en dat de gps ergveel moeite heeft met het "op de weg houden" van je auto.
Navigeren over deze kaarten dat gaat erg goed: je Rouen wordt gewoon over de topo heen geprojecteerd en de tolwegen zijn ineens zichtbaar en alles word goed berekend. ( dit geld alleen voor de modellen waar de wegenkaart vast op de schijf van de gps staan).
Er is wel een nadeel natuurlijk: ondanks alles lop de gps regelmatig hopelos vast. Toevallig ben ik nu in Frankrijk, maar in duitsland en Italiƫ eerder deze week is het me ook al regelmatig overkomen. Ik ben nog niet 100 % zeker van de oorzaak, maar er schijnt een verbant te zijn tussen de miswijzing van het gps, het verplicht op de weg houden (software) en het in en uitzoomen op de kaart.
Kaart via de software uit en aan zetten helpt, of aan en uitzetten van de gps doet het zelfde. Wel losmaken van de stroom!
Als men op de zelfde plaats blijft staan en in en uitzoomt op de kaart of een beetje de kaart aan het verschuiven bent dan loopt hij dus niet vast.
Conclusie tot zover : conflict met de informatie op de kaart en de hoeveelheid informatie die verwerwekt moet worden bij het opbouwen van het kaart scherm. Topo uitzetten als je hem dus echt niet nodig hebt.
-- Post From My iPhone by Eric.
The Dakota has landed!
Ja!! Ook de benjamin van de Garmin renstal is gearriveerd. Zowel de Dakota 10 als de Dakota 20 zijn bij het knaagdier verkrijgbaar.
Mijn allereerste indruk? Een erg lief en leuk klein gps. Zelf kleiner als het model dat hij gaat vervangen: de E-trex. Maar toch met een volwassen aanraakscherm en bijna alle functies van zijn grote broer de Oregon 300.
DeDakota 20 is dus compleet uit gerust: met 3 assig digitaal kompas, druk gevoelige hoogtemeter en 850 MB geheugen (bij test blijkt dat er zelfs 939 MB vrij is). Daarnaast dus het zelfde tft aanraakscherm als zijn grote broer en, opmerkelijk, die heeft nu de resolutie van de 60CSX. Maar door het nieuwe type tft scherm is het wel veel duidelijker en scherper als de 60 serie. kenmerkend voor deze nieuwe manier van kaarten op de gps is natuurlijk dat de wegen nu ineens stoepranden hebben ipv dat ze alleen bestaan uit een enkele lijn zoals de kaart was te zien in de eerste generatie GPS ontvangers met kaart mogelijkheden.
Aan de achterzijde is een soortgelijke snelkoppeling te vinden die standaard schijnt te worden sinds de introductie van de Colorado. En alle assesoires zijn dus uitwisselbaar: de fiets steun en de karabinier haak. Doordat de usb aansluiting erg diep is geplaatst denk ik alleen niet dat de carkit van de Colorado gaat passen, en of de nieuwe van de Oregon dan wel past betwijfel ik.
Ook nu is het weer erg opvallend dat alle nieuwe dingen die bij de Oregon alleen nog maar in de Beta versie zijn te krijgen in de Oregon 550t en de Dakota 10 & 20 metteen zijn opwachting vinden: waypoint averiging, sight 'n go en MOB. Wat ik was vergeten te melden bij de 550t is dat bij de nieuwe modellen dus ook gelijk de welkoms text terug is. Dit door middel van een klein txt bestandje op de schijf. Als je dit bestand bewerkt met een txt bewerk software kun je dus een text op je scherm laten verschijnen, en ook instellen hoelang deze text te zien zal zijn. Erg handig is al weer gebleken omdat mensen de vreemste dingen vergeten vandaag de dag.
De prijzen vallen een beetje tegen natuurlijk. Zeker als je bedenkt dat hij de Vista zou moeten vervangen. Voorlopig is er nog keuze (Dakota 20 of Vista) maar zo te zien denk ik dat de voorraad met kerst wel eens verdwenen zal zijn, en of Garmin nieuwe E-trex modellen gaat bijmaken dat betwijfel ik. En wees eerlijk: met dat aanraakscherm, stevigere huis en 900mb geheugen is de meerprijs het wel waard natuurlijk.
Bij de vista was een grote klacht van veek gebruikers dat de batterijen tijdens het gebruik op de fiets nog al eens los trilden, dit is bij de Oregon opgevangen door heel stug schuim achter de contacten te lijmen. En bij de Dakota is er weer een nieuwere oplossing: een strakke veer, geheel van metaal, of het werkt? Denk het wel, al zal er vast wel weer een Hollander zijn die dat weet te slopen en er dan een negatief verslag van op het net zet. Voorlopig ben ik er erg positief over, want het kost behoorlijk veel moeite om de batterijen er in te steken. Dus los geraken zal ook wel tegen vallen.
Het micro sd schijnt toch een vaste plaats onder de batterijen te krijgen, ook weer een hindernis, maar wel zo betrouwbaar. Want mijn cursisten krijgen het voor elkaar om de micro SD van tijdens de cursus los te laten trillen zodat de kaart ineens verdwenen is.
Voor € 279,- (Dakota 10) of € 349,- (Dakota 20) liggen ze op dit moment dus bij het knaagdier, en je krijgt er ook nog een cursus bij natuurlijk (moest ik natuurlijk even vermelden als dank voor het vasthouden en uitpluizen).
Opmerkelijk: Garmin Oregon 550t
Zoals ik vorige week al melde is de Oregon 550t in Nederland te verkrijgen. Erg mooi apparaat met extra veel functionaliteiten. Maar daarover later meer.
Het eerste wat mij opvalt als ik de Oregon opstart is dat dat het lijkt dat Garmin de Beta software heeft geladen. Want "waypoint averiging" (gemiddelde), "sight 'n go" (pijl en ga), en "MOB" (man overboord) aan het hoofdmenu zijn toegevoegd.
Maar als ik dan verder ga zoeken staat er niet de toevoeging "beta"in de systeem gegevens dus kunnen we concluderen dat die functionaliteiten wel blijvers zullen zijn.
Ik zal al deze "nieuwe functies" hieronder bespreken.
Functie 1
Waypoint Averiging kennen we dus al uit de Bete versie van de huidige modellen. Dit werkt bijna gelijk aan dat wat we al gewent zijn van de "oude" modellen met 1 verandering: Het is dus een aparte functie in het hoofd menu.
- Verschil: bij de "oude"modellen moest je voordat je het waypoint opsloeg beslissen of je wilde "middelen"of niet.
- Bij de Oregon kun je gewoon je waypoint markeren, en als je dan vervolgens denkt van "dat kan beter"dan kun je achteraf dit zelfde waypoint laten middelen. Wel op de juiste locatie gaan staan natuurlijk.
Functie 2
Sight 'n Go, ("peil en ga") werd het genoemd in de CSX of de Vista. Een ernstig gemis in de Oregon toen deze voor het eerst op de markt wert gezet. Zeker omdat zijn voorganger ( de Colorado) wel deze functie had.
Maar gelukkig hij is terug en de Oregon 550t heeft hem zelfs van de fabriekaf ingebouwd.
Werkt verder als van ouds, en zal dan ook niet echt veel problemen bij de gebruikers opleveren.
Jammer wel is natuurlijk dat de hulp pijltjes die op de Vista en de CSX zaten hier niet terug te vinden zijn. Dit maakt het exact aanwijzen van je doel (kompas schieten zoals we dat vroeger noemden) wel erg moeilijk. Tijdens de cursussen in de Ardennen gebruiken de cursisten dan altijd de rand van het scherm als "pijl lijn", maar helemaal precies is het dan toch niet. Zelf zou ik er twee puntjes op zetten met de soldeerbout denk ik.
Functie 3
MOB, een snelle manier om een punt te markeren en de navigatie naar dit punt te starten. In de eerste modellen van Garmin was er of een aparte knop voor, of twee keer op de "enter" drukken volstond ook. En om eerlijk te zijn: dat was toch een stuk sneller.
Want nu moet je heel dat hoofd nemu door en dan markeren. (ja de slimme watersporter zou zijn water profiel toch zeker aan kunnen passen zodat deze functie op pagins 1 van het hoofdmenu komt te staan).
Functie vier.
Functie vier? ja een van de verschillen met de Oregon 300 of de 400t is natuurlijk: de camera.
3.2 mega pixel, en er zijn al heel wat foto's op met internet te vinden dus dat ga ik niet herhalen, wel heb ik wat screen shots van de functie gemaakt. Wat gelijk opvalt is natuurlijk dat de GPS "ziet" dat je portrait of landscape foto's wil maken, dan hoef je ze zelf niet meer achteraf te draaien. De Oregon zorgt er natuurlijk zelf voor dat het waypoint van de foto in het jpeg bestand wordt opgeslagen. Wanneer je dan de foto, op bijvoorbeeld Picasa, publiceert zal er meteen een kaartje naast de foto komen te staan zodat de gasten van je pagina kunnen zie waar je de foto hebt gemaakt.
Of er dan ook gelijk een richting bij verschijnt weet ik niet, dat moeten we nog maar eens een keer testen.
Omdat er een drie assig kompas in de Oregon verwerkt is lijkt me dat dit wel mogelijk zal zijn. Later meer dus. En een ander opvallend ding is dat standaard de foto wordt opgeslagen als een 2 MP foto (waarom zit er dan een 3.2 MP camera op????)
Functie 5
Het kompas.
Wat is er nieuw aan het kompas? Alle vorige versies vergeleken het magnetisch veld met twee sensoren. Daarom moest je het gps altijd vlak houden wilde hij goed werken. In de Oregon 550t, en de Dakota (waarover later deze week meer?) is men begonnen met het introduceren van de drie assige kompassen. Dit wil zeggen dat de koers wordt uitgerekend door middel van drie sensoren die onderling , in drie richtingen dus, het magnetisch veld van de aarde meten. Het kalibreren is dus ook anders geworden.
Het grote voordeel is natuurlijk dat je de gps niet meer vlak hoeft te houden. Een paar graden gekanteld in de richting waarheen je wilt gaan volstaat al om de naald te doen draaien. Zelfs op zijn kop gehouden geeft hij de goede richting aan (Nee heb ik nooit met de Oregon 300 geprobeerd :-)
Wat verder opvalt dat je nog maar 1 rondje hoeft te draaien tijdens de kalibratie. Wel jammer dit wat altijd een leuke oefening tijdens de cursussen. Maar ik geloof nooit dat ik de mensen zover krijg dat ze een salto gaan maken.
Het kompas reageert ook vele malen sneller op de bewegingen als zijn voorgangers. Al met al een erg mooi GPS zo op het eerste gezicht. En dan als uitsmijter voor vandaag: De drie kantoren van garmin staan al tijden standaard in geprogrammeerd in het gps, maar nu staan er zelfs foto's van de gebouwen in de foto map, zodat je heel eenvoudig naar de foto toe kunt navigeren. We kennen deze functie ook al van de nuvi series.
Als je dus een keer een heel leuk wild kampeer plekje hebt gevonden, de foto van dat plekje op je hyves heb gezet, dan kan het zomaar voorkomen dat als je daar de volgende vakantie weer wilt bivakkeren, het er een stuk drukker is....
Is maar een voorbeeldje.
Gasten vermist?
Dag 1, kaart en kompas
Zo weer binnen en schoon. Hoewel er regen op de voorspelling stond is het gelukkig droog gebleven. En aan het eind van de middag zelfs er warm.
Maar niemand kwijt geraakt. En aangezien de gasten erg bijdehand zijn kan de dropping nog een leuk avontuur worden.
Morgen deel twee. Het gps zelf.
Maar eens kijken hoe zo dat er vanafbrengen.
Zal het track zo ook proberen te uploaden.
En dan nu de track er bij:
-- Post From My iPhone by Eric.
Maar niemand kwijt geraakt. En aangezien de gasten erg bijdehand zijn kan de dropping nog een leuk avontuur worden.
Morgen deel twee. Het gps zelf.
Maar eens kijken hoe zo dat er vanafbrengen.
Zal het track zo ook proberen te uploaden.
En dan nu de track er bij:
-- Post From My iPhone by Eric.
Anseremme
Nieuwste telg deel 2
De betrouwbare bron heeft zelfs foto's gestuurd!
Dus de Oregon 550t van Garmin is verkrijgbaar bij het knaagdier.
Garmin geeft je er gelijk 2 AA oplaadbare batterijen bij, en een oplader. De carebiner haak die we al kennen zit er ook weer bij.
Verder valt gelijk het gat in de achterzijde op natuurlijk. Daar zit dan ok de lans voor de 3.2 mega pixel camera achter.
Al met al ziet het er goed uit. Ook de verdere specificaties zien er veel belovent uit: 3 assig kompas, 3000 geocaches, en plaats voor 200 routes!!
Dus vor de Santiago de compostella wandelaars ruimte genoeg om alle dag etappes, in de vorm van een echte route voor te programeren. Dan ben je eindelijk verlost van die slecht te volgen tracks af.
Later deze week verdere info en screenshots van de Oregon.
De Dakota is nog niet gesignaleerd (helaas). Ik heb goede hoop dat hij halverwegen de week ook te bezichtigen zal zijn. Wordt vervolgd dus.
Geblogged van uit Anseremme
Dus de Oregon 550t van Garmin is verkrijgbaar bij het knaagdier.
Garmin geeft je er gelijk 2 AA oplaadbare batterijen bij, en een oplader. De carebiner haak die we al kennen zit er ook weer bij.
Verder valt gelijk het gat in de achterzijde op natuurlijk. Daar zit dan ok de lans voor de 3.2 mega pixel camera achter.
Al met al ziet het er goed uit. Ook de verdere specificaties zien er veel belovent uit: 3 assig kompas, 3000 geocaches, en plaats voor 200 routes!!
Dus vor de Santiago de compostella wandelaars ruimte genoeg om alle dag etappes, in de vorm van een echte route voor te programeren. Dan ben je eindelijk verlost van die slecht te volgen tracks af.
Later deze week verdere info en screenshots van de Oregon.
De Dakota is nog niet gesignaleerd (helaas). Ik heb goede hoop dat hij halverwegen de week ook te bezichtigen zal zijn. Wordt vervolgd dus.
Geblogged van uit Anseremme
Garmin's nieuwste telg
Uit betrouwbare bron valt te melden dat de Oregon 500t bij het knaagdier is aangekomen.
Foto's zullen in de loop van volgende week te zie zijn.
De Dakota serie laat nog ff op zich wachten.
-- Post From My iPhone by Eric.
Foto's zullen in de loop van volgende week te zie zijn.
De Dakota serie laat nog ff op zich wachten.
-- Post From My iPhone by Eric.
Vrienden?
Ff een test of ditook werkt.
Vandaag mijn blog ingasteld, en ben ff aan het testen hoe de nieuwe kleurtjes nu werken. En of er een mail verstuurd gaat worden.
Groeten Eric
Garmin Dakota
Garmin geruchten
De Stier
De trots van Amersfoort. Mooi en natuurlijk kunstwerk. Al een keer gemollesterd en nu getroffen door de bliksem (tenminste dat denk men).
R.I.P. ouwe reus.
Blog buy iPhone.
Abonneren op:
Posts (Atom)