Pagina's

Het verbeterde Kompas

Het is momenteel iets te druk om alles goed weer te kunnen geven.

Daarom een snelle update voor de trouwe lezers:

De Oregon serie van Garmin heeft met de komst van de 550T en de dakota modellen een nieuw kompas gekregen. En het is natuurlijk een hele verbetering!! Nooit meer dat gezeur van vlak houden.

Daarom is het dan ook niet vreemd dat Garmin deze week bekend maarte dat de opvolgers van de Oregon 300, en de 400T uitgerust gaan worden met dat nieuwe kompas.

De nieuwkomers heten: de 450 (specs van de 300), en de 450T(specs van de 400T). Naast het nieuwe kompas. Verder zijn er wat verbeteringen gekomen voor de Geocahers, zowel in het menu als in het geheugen: 5000caches in het geheugen!!!

Ze zijn zo vers dagt ze nog niet op de site van Garmin zelf staan, maar het bericht komt van Garmin zelf en er zijn ook al foto's.

Waardige opvolging dus. Wanneer in Nederland?

Nog niet bekend

Eric

Tijd voor een nieuwe?

Nou nee eigenlijk niet. Was niks mis met de auto.

Sneew was ook al weg. Maar...

Met 70% no claim rij ik dus al een tijdje schade vrij. Maar nu mag toch echt een nieuwe gaan zoeken.



Dus zal ff een poosje met de trein moeten.

-- Post From My iPhone by Eric.

Location:N224,Arnhem,Nederland

Gratis ski kaarten

Dit is wel erg mooi hoor. Kaarten van ski gebieden op je gps, bossen, sneeuw, blauwe rode en zwarte pistes. Alles op het scherm van je gps.

Geen gezeur meer met waar zijn we en welke piste is dit? Maar ook alle liften staan in je GPS. En Gratis!


De kaarten en de skigebieden zijn al een aantal jaar te koop op verschillende websites, maar nu zijn ze dus gratis. Voorlopig alleen in .img formaat, dus werken niet in MapSource, en dus ook niet op de "oude generatie" GPS ontvangers. Maar Dakota, Oregon & Colorado GPS ontvangers daar kun je dit .img bestand gewoon op de harde schijf zetten. Wel zorgen voor de nieuwste versie software op de GPS natuurlijk. En dan kun je aan de slag!

Blijft een beetje lastig om te vinden als je nog in Nederland bent, klein gebied en wordt pas zichtbaar vanaf zoom niveau 2KM, maar dan ziet het er wel erg leuk uit hoor.

Voor Europa zijn nu de volgende kaarten te krijgen: Link
Maar ik denk dat er nog wel meer komen.

Erg mooi initiatief lijkt mij.

(Dank aan Joris voor de link)

Eric

De betere arbeidsvoorwaarden

Vierhouten Vrijdag half vier,

Beetje nat en plakkerig. Alles in het bos heeft deze verschijningsvorm Herfst noemen ze het ook wel. Dit wordt het laatste weekend van het jaar dat we hier te gast zijn.

Ideaal weer voor een cursus: regenachtig, koud en een beetje mysterieus weer. Natte blaadjes zorgen voor een verminderde ontvangst, en de kou scheelt in de hoeveelheid zweet op de voorhoofden.

Maar eerst maar eens opbouwen.

En deze keer zitten we wederom in een ander gebouw. En om eerlijk te zeggen: deze is echt ideaal! Dubbel glas, verwarming die het doet, en een hele brede witte muur! Je raad het al: de bioscoop.

Ook is er een fatsoenlijke bar aanwezich. Mensen die mij wat beter kennen weten dat ik niet veel geeft om kroegen en barren. En daar is die bar dan ook niet voor bedoeld.




Nee dat wordt dan het kloppend hart van de informatie. "Yes we'r on line!"

 Ook het internet is beter hier. Nog steeds niet ech sterk, en hij moet worden gestreamd via de mac, dus wanneer ik die dicht klap dan ligt alles dus plat. Maar het werkt. YouTube draait, en met de HD filmpjes die tegenwoordig te zien zijn, is het best prettig werken.




Grappig is dat de verhouding "eerste generatie~" vs "tweede generatie" GPSontvanger langzaam begint te verschuiven naar de tweede generatie. Ik hou meestal een statestiekje bij en we zitten op 30% eerste generatie, 40% tweede generatie en 20% nieuwelingen (zonder GPS). Mooie verschuiving dus. Mooie anekdotes zullen later worden toegevoegd.

Ook dit weekend zal er weer gefilmd worden dus later zal ik doe er bij plaatsen.

E

HomePort

Met dit stukje software bied Garmin extra mogelijkheden aan de watersporter.

Waterkaarten zijn er al het langst. Omdat de kaarten relatief weinig informatie bevatten waren dit de eerste kaarten die in het minieme geheugen van een GPS paste. Nadat Garmin de datastick introduceerde konden ook meer gedetailleerde kaarten ingelezen worden in het GPS.

Inmiddels zijn bijna alle PS ontvangers uitgerust met een groot intern geheugen of een card reader. Want de tweede generatie van de waterkaarten bevatten ineens veel meer data. Zoals foto's van bruggen en havens. Lekker makkelijk als je 's nachts een haven binnenloopt, kun je alvast spieken waar je moet zijn.

De eerste generatie kaarten moest je eerst op de pc installeren en daarna op het geheugenkaartje plaatsen. Zoals we inmiddels gewend zijn met alle andere kaarten van Garmin.

De G2 Vision kaarten (tweede generatie) worden sinds introductie alleen maar op sd kaart geleverd. Dit voorkomt het illegaal kopiëren natuurlijk. Maar het gebruik op de pc is bij deze onmogelijk geworden.

Maar er is een oplossing gekomen:


HomePort

Het is een betaald programma (€ 30,-) en zier er heel erg uit als BaseCamp (welke wel gratis is)

Wel leuk is dat je zowel kaarten van de harde schijf kunt toevoegen (de oude kaarten) als de kaarten die op de sd-kaartjes staan. Stop je die laatste in de card reader die in je pc zit (losse reader nog niet getest) dan leest hij gelijk de kaart. Ziet welk GPS je hebt, en of daar dan ook weer updates voor te krijgen zijn. En leest de kaart vervolgens in het programma.



En nu kun je  dus aan de slag: Routes maken, punten opslaan, tracks inlezen en terug bekijken.



Zoals je ziet heft hij ook een tijdsplanning gemaakt voor de trip. Je kunt verschillende scheepsprofielen ingeven namelijk, hoogte diepte en snelheid. En zo kun je erg realistisch plannen. Bij een motorschip dan, Zeilen is en blijft een gok, dus daarbij zullen de tijden een benadering van de werkelijkheid zijn.

Leuk is dus dat je routes voor meerdere schepen zuo kunt plannen en de software zorgt er voor dat de routes dan op het sd kaartje worden geschreven, en zo is de kaart dus ook op meerdere GPS ontvangers inzetbaar.

Voor dit tripje heb ik dan maar even London gekozen als eind bestemming.

Leuk is ook om te zien dat hij hoogtes oppikt. Ook kun je nu goed zien welke foto's er allemaal beschikbaar zijn als hulpmiddel bij de trip.


En als we een foto-icoontje aanklikken krijgen we een miniatuur van de foto te zien.



En als je die dan weer aanklikt krijg je een schermvullend voorbeeld te zien natuurlijk.


Allemaal erg nuttige informatie voor die op het water speelt. Erg mooi vind ik zelf altijd het wantij bij onze wadden eilanden. Dat veranderd met de dag. Maar het is wel mooi om te zien hoe ze de dieptes in kaart brengen. Voor de geulen is het een handig instrument. Voor mensen die willen gaan wadlopen zonder gids: neem roge kleding mee en een waterdichte telefoon, want zo betrouwbaar is deze kaart niet.

Voor dertig euro vind ik het een erg mooi product, waar de watersporten erg veel plezier aan kan beleven.

Bestaansbewijs

In mijn herinnering staat nog duidelijk dat scouting kamp. Dat kamp waarin ik er achter kwam dat ik bij thuiskomst meteen op vakantie zou gaan.

Die donderdag in allerijl met de trein vanuit Overaseld naar Rotterdam alwaar ik toen zes uur heb gewacht op mijn nieuwe paspoort.

Nu kwam ik r op vakantie achter dat op de dag dat ik weer aan het werk zou moeten mijn pas zou verlopen. Stukken beter dacht ik zo dan kan ik er de tijd voornemen. "zal wel ff duren"
Ik had gerekend op weer en uurtje of wat wachten en dan weer een paar uur de week er op.

Maar de ambtenaren hebben bijgeleerd. Vandaag via internet een afspraak gemaakt. Twee minuten gewacht en netjes in drie minuten geholpen. En dat met vinger afdrukken! Volgende week afhalen! " nee u kunt geen afspraak maken maar het gaat snel" verzekerde de dame mij.

Vooruitgang!

Wat doet dat op het gps blog? Weet ik veel waar dat gemeentehuis is in Arnhem. Daar heb je nou ook een gps voor.




-- Post From My iPhone by Eric.

Heer bommel en het beest.

Vandaag weinig gps dingen, anders dan dat ik een nieuw stukje software voor de scheepgpssers heb ontdekt: HomePort. Het gaat hun in staat stellen om routes te plannen op de pc en dan later op hun schip op het scherm daar dan weer gebruik van te kunnen maken.
Niks vreemds voor de gemiddelde buitensport gpsser, maar je moet even weten dat de goede waterkaarten alleen op SD kaart komen en dus niet op de pc te zien kunnen zijn. Dus in dat geval een grote revolutie.

Maar later meer hierover.

Vanavond een workshop "reisverhalen schrijven" in de winkel.Tijdens de workshop was het natuurlijk de bedoeling om zelf ook wat te schrijven. De opdracht:een column te schrijven met als onderwerp: hoe ben je hier gekomen vanavond?

Ik wilde mijn moeite ook met jullie delen:

Heer Bommel en het beest


Een diep donker gebrom, een soort grommend oerdier. Het haalt me uit mijn diepe slaap die je ook wel "luisterboek" kunt noemen. Waar ben ik? Oja op weg naar mijn werk., luisterend naar mijn luisterboek op de radio, zodat de file een aangename verpozing wordt. Maar waar komt dan dat gebrom vandaan? Want het heeft niks met de Heer Bommel te maken.

Langzaam zwelt het geluid op, en als ik links kijk zie ik een heel klein beige autootje langs schuiven in de file voor het verkeerslicht.

Rode strepen sieren de flanken van het voertuig. Als de rode strepen de achterkant van de auto bereiken worden ze ineens onderbroken zodat het snelheid simuleert. Het zal toch niet dat daar dat gebrom vandaan komt??

Midden op de achterklep, nou ja wij hebben een koektrommel thuis met een grotere deksel, prijkt een groot potsierlijk logo. Veel chroom en rood en een soort van... ja wat stelt het eigenlijk voor? Je zie die beesten wel eens op national geographic, zijn giftig en lopen in de woestijn. Naast het logo letters, hmmm

Maar ik ben nog steeds niet echt overtuigd dat dit de boosdoener is van het gegrom. Langzaam begint de auto voor me te rollen en ik kijk eens wat meer om me heen. Tot mijn plezier ontdek ik dat ik er bijna ben, nog twee verkeerslichten en de rotonde scheiden me van de winkel.

Grrrroaauuuwww, klikt het ineens in vol ornaat. Het licht is op groen gesprongen en nu zie ik ineens de twee uitlaten onder het hele kleine fiatje hangen. "fiat 500 aubart" staat er nu goed leesbaar op de achterkant. Hmm dus toch.

"Met uw goedvinden heer Bommel" schalt er uit mijn speakers, ha mijn luisterboek is ook weer begonnen, nog heeeeel even verder dommelen en dan maar eens aan werk gaan denken.

E

GPS workshop, 25-10-2009 locatie Nieuwegein

Wat is er zo interessant aan een GPS?

Die vraag wordt mij redelijk vaak gesteld, zowel in de winkel als tijdens een cursus.

Het Antwoord kun je in twee delen hakken:

Voor mensen die niks met kaarten, kompassen en/of techniek hebben: Er zitten weinig interessante punten aan een gps. Het apparaat laat zien waar je bent , en waar je de auto hebt achtergelaten, als je een zondag middag wandeling gaat maken. En Als je een navigatie systeem in de auto hebt: dan brengt deze je gemakkelijk naar een onbekende bestemming.

Voor mensen die wel interesse in techniek , (papieren)kaart en kompassen hebben:

De natuurlijke drang tot ontdekken is bij deze mensen groots aanwezig. Zij kunnen vaak uren naar een papieren kaart zitten te turen en zo de omgeving bestuderen. In hun hoofd vormen zij dan een beeld van de onbekende omgeving.
En als zij ergens langs rijden waar het zicht wordt belemmerd zullen zij later thuis op een kaart op gaan zoeken om er zo alsnog achter te komen wat er zich achter deze barrière bevond.

Voor deze groep mensen is een GPS véééééél meer dan ze zouden durven dromen:

1. -Meteen zien wat er achter de barrière is terwijl je er langs rijdt.
2. -Onbekende omgevingen in drie dimensies bestuderen vanuit de luie stoel (achter de pc en in sommige gps ontvangers zelfs op locatie).
3. -Anderen de kans geven jouw ontdekkingstochten ook te beleven, en nog veel meer.


Een GPS is voor een grote groep mensen dus een hulpmiddel en voor een andere groep mensen een beleving.


Het een sluit het ander niet uit. Dat de mensen uit de twee groepen elkaar niet begrijpen dat snap ik wel.

Zondag was zo'n dag. Een grote groep mensen, en met aanhangers van beide partijen. Al met al hoop ik dat een ieder er wat van op heeft gestoken, aan het enthousiaste heeft het zeker niet gelegen. Ik in ieder geval wel.



Voor de liefhebbers: In de voorbereiding naar deze workshop heb ik besloten op een geocache te plaatsen speciaal voordeze gelegenheid. De voorbereidingen, en de hint naar de cache zijn verwerkt in het volgende filmpje:

Hoe werkt een GPS

Het is te leuk om niet te vermelden.

Hier een korte uitleg op youtube over hoe een gps werkt, of hoort te werken.

Plezier, Eric

Google en gps

Google earth gebruiken we natuurlijk al een tijdje. En sinds streetview moet je ineens weer op zoek naar een nieuw alibi voor je verblijf op de wallen.

Maar je gps koppelen met Google earth was een betaalde optie, en daar heeft de mensheid natuurlijk een hekel aan. Maar als je vanaf vandaag je googel applicatie een update geeft dan is een koppeling mogelijk!
Routes en waypoints uit je gps halen met 1 druk op de knop. En realtime tracking!

Alles nog niet kunnen testen, vooral de pc geeft problemen. Maar op de apple werkt het super.

Jammer is dat de route die je op GE maakt nog niet verzonden kan worden naar je gps. Het kml of kmz bestand kan natuurlijk gewoon omgezet worden naar een gpx bestand (zijn sites genoeg voor) maar dus nog niet rechtstreeks.

De vlucht simulator wordt zo wel erg leuk natuurlijk.

Eric

Techniek staat voor niks

IK heb er dan wel zelf niet de hand in gehad, maar het is toch leuk te vermelden. Zo zie je dat het leuke speeltje waar wij allen zo graag mee werken ook nuttig werk kan verrichten.

Van nieuws.nl overgenomen:

Gps in kleding leidt politie naar fikse buit

Gestolen motorkleding met een gps-systeem erin zorgde er zondagavond voor dat de politie in Heerlen een gestolen motor, een gestolen aanhanger met jetski, een auto en diverse motorjassen en helmen kon terugvinden.

De politie kreeg zondagavond een melding dat in Roermond een motor en motorkleding was gestolen. In de kleding zat een gps-systeem dat aangaf dat de kleding in de Varenbeukerweg in Heerlen lag. Agenten gingen een kijkje nemen en troffen ze in de tuin van de betreffende woning een 31-jarige man uit Hoensbroek aan. Hij werd aangehouden, evenals een 28-jarige huurster en haar 31-jarige vriend. Ze zitten alledrie in de cel.

In de tuin stond een auto die zondag in Duitsland was gestolen. Ook stond er een gestolen motor in de garage, die zaterdag in Arcen was gestolen. Verder werd de aanhanger met jetski aangetroffen en in de woning bleek ruim een kilo softdrugs te liggen. De in Roermond gestolen motor werd echter niet gevonden.

Vierhouten

Wederom op de mooie Veluwe.

De herfst is begonnen. De eekhoorns zijn erg druk bezig met het vol stoppen van de voorraadschuur.
Natuurlijkvonden ze het niet leuk dat ik ze daarbij voor de de voeten liep, maar jammer genoeg zijn ze dan weer te snel voor een fototje.

Maar dus een superdag voor gps tests.




Het geheel duurt natuurlijk twee dagen. En ook op de zondag zijn er weer veel leeergierigen gasten over de vloer.



-- Post From My iPhone by Eric.

Beschuit met muisjes

Eindelijk is het zover!

Geef al een poosje software trainingen met mijn antieke Dell nie veel te traag is en waarvan de accu alleen dienst doet om omvallen te voorkomen.

Maar vandaag is het zover: de nieuwe Apple MacBook pro is geboren! Vanaf nu Windows en mac op 1 machiene en les zoals het hoort: mooi snel en zonder vastlopers!

Kijk op de agenda of er nog plaats is!


-- Post From My iPhone by Eric.

Nieuwe kaart


Hij is er eindelijk: de nieuwe topo Nederland. (hij is er al een tijdje natuurlijk, maar was alleen uxclusief in het oosten van het land te koop, nu heeft het knaagdier de kaart ook in het assortiment opgenomen)

Nee dat is niet de juiste beschrijving: De nieuwe kaart die het Nederlands grondgebied beslaat, en speciaal gemaakt is voor de recreatief wandelaar.

Maar ja dat is een wat lange text.

Wat maakt de nieuwe kaart nu bijzonder? Het is een routeerbare kaart, dus als wandelaar heb je nu eindelijk de voordelen die je in de auto ook hebt: geeft een eind bestemming aan en druk op "ga" , en de gps gaat een wandeling voor je uitrekenen. Nee een rondwandeling kan niet, een stap opzij is immers veel efficiënter als helemaal rond de stad te lopen. Alle wandelpaden die bekend zijn in Nederland zijn op deze kaart tot snelweg gemaakt, en alle snelwegen tot verboden gebied. Gebruik deze kaart dus niet in je auto GPS!!! de mijne heeft twee dagen op slot gezeten voor ik er weer wat mee kon doen.

Ook zijn er vele details aan de kaart toegevoegd, zelfs de vegetatie verschillen in het landschap zijn herkenbaar (zaten we daar echt op te wachten?) en alle nieubouw wijken zijn weer aanwezich (in het huidig tempo is dit snel tenietgedaan natuurlijk. Al met al is de kaart erg mooi geworden en lekker duidelijk.

Nadelen? Als echte hollander wilt u dat ook weten natuurlijk: Hij is er groot: 350MB op de gps (was 144MB), erg traag: eigenlijk is hij gemaakt voor de nieuwe generatie GPS ontvangers, en de oudere generatie is daar een beetje de dupe van. inmiddels is er een speciale versie te krijgen voor degene met een E-trex of GPS 60 (klik hier).
Ander nadeel: er zit geen MapSource bij!!! het is namelijk geen Garmin product, en ze hebben dan ook geen licentie gekregen om MapSource er bij te leveren. Voor mensen die een vervanger zochten voor TopoNL geen probleem natuurlijk, die hebben MapSource al. Maar alle nieuwe gebruikers zullen dat toch nodig hebben. Oplossing: voor € 40,- koop je MapSource los (had ik de prijs van de kaart zelf al genoemd?: € 109,-) al met al is dat nog een schappelijke prijs totaal vergeleken met de € 135,- voor TopoNL. Maar als je slim bent koop je gewoon CityNavigator er bij, want dan kun je gewoon op adres zoeken (er staan geen adressen in de wandelkaart) en heb je ook nog wat aan je GPS in de auto.

Voor iemand met een kaarten tic (mezelf) is het een erg mooie kaart voor de GPS, en voor de rest van de wereld is het een must, want Topo NL is hopeloos verouderd.

Topo France

In het kader van wetenswaardigheden over de gps: de Nuvi en topo's.

Nu wordt het me regelmatig gevraagd, en ook Garmin Nederland heeft me een keer een advies in die richting gegeven, maar ja je kunt een topografie kaart in een nuvi laden. En bij tope Nederland gaat het helemaal goed. In die kaart zit helemaal geen informatie over de wegen opgeslagen.

Dit maakt het dus mogelijk om de topo over de wegenkaart heen te projecteren. Dan heb jelekker veel detail als je in den vreemde ergens naar op zoek bent ( supermarkt?).

Alle nieuwe topo kaarten die op dit moment verschijnen hebben echter wel wegen informatie in zich, ze zijn immers routeerbaar voor de wandelaar. En nu doe zich dus wat vreemds voor als je deZe kaarten in de Nuvi stopt: door de wegen informatie en de routerende eienschappen van de kaart loopt je Nuvi hopeloos vast. Als ik dan de routerende eigenschappen weglaat tijdens het instalatie proces? ( dat vinkje links onder in het scherm van MapSource.

Nee dat helpt maar gedeeltelijk.

Allereerst gewoon rijden zonder navigatie: dit gaat redelijk goed, jammer alleen dat de tolwegen niet gerefereerd zijn en dat de gps ergveel moeite heeft met het "op de weg houden" van je auto.

Navigeren over deze kaarten dat gaat erg goed: je Rouen wordt gewoon over de topo heen geprojecteerd en de tolwegen zijn ineens zichtbaar en alles word goed berekend. ( dit geld alleen voor de modellen waar de wegenkaart vast op de schijf van de gps staan).

Er is wel een nadeel natuurlijk: ondanks alles lop de gps regelmatig hopelos vast. Toevallig ben ik nu in Frankrijk, maar in duitsland en Italië eerder deze week is het me ook al regelmatig overkomen. Ik ben nog niet 100 % zeker van de oorzaak, maar er schijnt een verbant te zijn tussen de miswijzing van het gps, het verplicht op de weg houden (software) en het in en uitzoomen op de kaart.

Kaart via de software uit en aan zetten helpt, of aan en uitzetten van de gps doet het zelfde. Wel losmaken van de stroom!

Als men op de zelfde plaats blijft staan en in en uitzoomt op de kaart of een beetje de kaart aan het verschuiven bent dan loopt hij dus niet vast.

Conclusie tot zover : conflict met de informatie op de kaart en de hoeveelheid informatie die verwerwekt moet worden bij het opbouwen van het kaart scherm. Topo uitzetten als je hem dus echt niet nodig hebt.


-- Post From My iPhone by Eric.

The Dakota has landed!


Ja!! Ook de benjamin van de Garmin renstal is gearriveerd. Zowel de Dakota 10 als de Dakota 20 zijn bij het knaagdier verkrijgbaar.

Mijn allereerste indruk? Een erg lief en leuk klein gps. Zelf kleiner als het model dat hij gaat vervangen: de E-trex. Maar toch met een volwassen aanraakscherm en bijna alle functies van zijn grote broer de Oregon 300.

DeDakota 20 is dus compleet uit gerust: met 3 assig digitaal kompas, druk gevoelige hoogtemeter en 850 MB geheugen (bij test blijkt dat er zelfs 939 MB vrij is). Daarnaast dus het zelfde tft aanraakscherm als zijn grote broer en, opmerkelijk, die heeft nu de resolutie van de 60CSX. Maar door het nieuwe type tft scherm is het wel veel duidelijker en scherper als de 60 serie. kenmerkend voor deze nieuwe manier van kaarten op de gps is natuurlijk dat de wegen nu ineens stoepranden hebben ipv dat ze alleen bestaan uit een enkele lijn zoals de kaart was te zien in de eerste generatie GPS ontvangers met kaart mogelijkheden.

Aan de achterzijde is een soortgelijke snelkoppeling te vinden die standaard schijnt te worden sinds de introductie van de Colorado. En alle assesoires zijn dus uitwisselbaar: de fiets steun en de karabinier haak. Doordat de usb aansluiting erg diep is geplaatst denk ik alleen niet dat de carkit van de Colorado gaat passen, en of de nieuwe van de Oregon dan wel past betwijfel ik.

Ook nu is het weer erg opvallend dat alle nieuwe dingen die bij de Oregon alleen nog maar in de Beta versie zijn te krijgen in de Oregon 550t en de Dakota 10 & 20 metteen zijn opwachting vinden: waypoint averiging, sight 'n go en MOB. Wat ik was vergeten te melden bij de 550t is dat bij de nieuwe modellen dus ook gelijk de welkoms text terug is. Dit door middel van een klein txt bestandje op de schijf. Als je dit bestand bewerkt met een txt bewerk software kun je dus een text op je scherm laten verschijnen, en ook instellen hoelang deze text te zien zal zijn. Erg handig is al weer gebleken omdat mensen de vreemste dingen vergeten vandaag de dag.

De prijzen vallen een beetje tegen natuurlijk. Zeker als je bedenkt dat hij de Vista zou moeten vervangen. Voorlopig is er nog keuze (Dakota 20 of Vista) maar zo te zien denk ik dat de voorraad met kerst wel eens verdwenen zal zijn, en of Garmin nieuwe E-trex modellen gaat bijmaken dat betwijfel ik. En wees eerlijk: met dat aanraakscherm, stevigere huis en 900mb geheugen is de meerprijs het wel waard natuurlijk.

Bij de vista was een grote klacht van veek gebruikers dat de batterijen tijdens het gebruik op de fiets nog al eens los trilden, dit is bij de Oregon opgevangen door heel stug schuim achter de contacten te lijmen. En bij de Dakota is er weer een nieuwere oplossing: een strakke veer, geheel van metaal, of het werkt? Denk het wel, al zal er vast wel weer een Hollander zijn die dat weet te slopen en er dan een negatief verslag van op het net zet. Voorlopig ben ik er erg positief over, want het kost behoorlijk veel moeite om de batterijen er in te steken. Dus los geraken zal ook wel tegen vallen.

Het micro sd schijnt toch een vaste plaats onder de batterijen te krijgen, ook weer een hindernis, maar wel zo betrouwbaar. Want mijn cursisten krijgen het voor elkaar om de micro SD van tijdens de cursus los te laten trillen zodat de kaart ineens verdwenen is.

Voor € 279,- (Dakota 10) of € 349,- (Dakota 20) liggen ze op dit moment dus bij het knaagdier, en je krijgt er ook nog een cursus bij natuurlijk (moest ik natuurlijk even vermelden als dank voor het vasthouden en uitpluizen).

Opmerkelijk: Garmin Oregon 550t


Zoals ik vorige week al melde is de Oregon 550t in Nederland te verkrijgen. Erg mooi apparaat met extra veel functionaliteiten. Maar daarover later meer.

Het eerste wat mij opvalt als ik de Oregon opstart is dat dat het lijkt dat Garmin de Beta software heeft geladen. Want "waypoint averiging" (gemiddelde), "sight 'n go" (pijl en ga), en "MOB" (man overboord) aan het hoofdmenu zijn toegevoegd.
Maar als ik dan verder ga zoeken staat er niet de toevoeging "beta"in de systeem gegevens dus kunnen we concluderen dat die functionaliteiten wel blijvers zullen zijn.

Ik zal al deze "nieuwe functies" hieronder bespreken.

Functie 1

Waypoint Averiging kennen we dus al uit de Bete versie van de huidige modellen. Dit werkt bijna gelijk aan dat wat we al gewent zijn van de "oude" modellen met 1 verandering: Het is dus een aparte functie in het hoofd menu.

  • Verschil: bij de "oude"modellen moest je voordat je het waypoint opsloeg beslissen of je wilde "middelen"of niet.
  • Bij de Oregon kun je gewoon je waypoint markeren, en als je dan vervolgens denkt van "dat kan beter"dan kun je achteraf dit zelfde waypoint laten middelen. Wel op de juiste locatie gaan staan natuurlijk.
In mijn ogen een redelijke vooruitgang: als blijkt dat mensen je cache echt niet kunnen vinden kun je achteraf controleren of je waypoint echt wel goed is uitgerekend.


Functie 2

Sight 'n Go, ("peil en ga") werd het genoemd in de CSX of de Vista. Een ernstig gemis in de Oregon toen deze voor het eerst op de markt wert gezet. Zeker omdat zijn voorganger ( de Colorado) wel deze functie had.
Maar gelukkig hij is terug en de Oregon 550t heeft hem zelfs van de fabriekaf ingebouwd.

Werkt verder als van ouds, en zal dan ook niet echt veel problemen bij de gebruikers opleveren.

Jammer wel is natuurlijk dat de hulp pijltjes die op de Vista en de CSX zaten hier niet terug te vinden zijn. Dit maakt het exact aanwijzen van je doel (kompas schieten zoals we dat vroeger noemden) wel erg moeilijk. Tijdens de cursussen in de Ardennen gebruiken de cursisten dan altijd de rand van het scherm als "pijl lijn", maar helemaal precies is het dan toch niet. Zelf zou ik er twee puntjes op zetten met de soldeerbout denk ik.

Functie 3

MOB, een snelle manier om een punt te markeren en de navigatie naar dit punt te starten. In de eerste modellen van Garmin was er of een aparte knop voor, of twee keer op de "enter" drukken volstond ook. En om eerlijk te zijn: dat was toch een stuk sneller.
Want nu moet je heel dat hoofd nemu door en dan markeren. (ja de slimme watersporter zou zijn water profiel toch zeker aan kunnen passen zodat deze functie op pagins 1 van het hoofdmenu komt te staan).

Functie vier.

Functie vier? ja een van de verschillen met de Oregon 300 of de 400t is natuurlijk: de camera.

3.2 mega pixel, en er zijn al heel wat foto's op met internet te vinden dus dat ga ik niet herhalen, wel heb ik wat screen shots van de functie gemaakt. Wat gelijk opvalt is natuurlijk dat de GPS "ziet" dat je portrait of landscape foto's wil maken, dan hoef je ze zelf niet meer achteraf te draaien. De Oregon zorgt er natuurlijk zelf voor dat het waypoint van de foto in het jpeg bestand wordt opgeslagen. Wanneer je dan de foto, op bijvoorbeeld Picasa, publiceert zal er meteen een kaartje naast de foto komen te staan zodat de gasten van je pagina kunnen zie waar je de foto hebt gemaakt.
Of er dan ook gelijk een richting bij verschijnt weet ik niet, dat moeten we nog maar eens een keer testen.

Omdat er een drie assig kompas in de Oregon verwerkt is lijkt me dat dit wel mogelijk zal zijn. Later meer dus. En een ander opvallend ding is dat standaard de foto wordt opgeslagen als een 2 MP foto (waarom zit er dan een 3.2 MP camera op????)

Functie 5

Het kompas.

Wat is er nieuw aan het kompas? Alle vorige versies vergeleken het magnetisch veld met twee sensoren. Daarom moest je het gps altijd vlak houden wilde hij goed werken. In de Oregon 550t, en de Dakota (waarover later deze week meer?) is men begonnen met het introduceren van de drie assige kompassen. Dit wil zeggen dat de koers wordt uitgerekend door middel van drie sensoren die onderling , in drie richtingen dus, het magnetisch veld van de aarde meten. Het kalibreren is dus ook anders geworden.

Het grote voordeel is natuurlijk dat je de gps niet meer vlak hoeft te houden. Een paar graden gekanteld in de richting waarheen je wilt gaan volstaat al om de naald te doen draaien. Zelfs op zijn kop gehouden geeft hij de goede richting aan (Nee heb ik nooit met de Oregon 300 geprobeerd :-)

Wat verder opvalt dat je nog maar 1 rondje hoeft te draaien tijdens de kalibratie. Wel jammer dit wat altijd een leuke oefening tijdens de cursussen. Maar ik geloof nooit dat ik de mensen zover krijg dat ze een salto gaan maken.

Het kompas reageert ook vele malen sneller op de bewegingen als zijn voorgangers. Al met al een erg mooi GPS zo op het eerste gezicht. En dan als uitsmijter voor vandaag: De drie kantoren van garmin staan al tijden standaard in geprogrammeerd in het gps, maar nu staan er zelfs foto's van de gebouwen in de foto map, zodat je heel eenvoudig naar de foto toe kunt navigeren. We kennen deze functie ook al van de nuvi series.
Als je dus een keer een heel leuk wild kampeer plekje hebt gevonden, de foto van dat plekje op je hyves heb gezet, dan kan het zomaar voorkomen dat als je daar de volgende vakantie weer wilt bivakkeren, het er een stuk drukker is....

Is maar een voorbeeldje.

Gasten vermist?

Bijna wel. De dropping was best spannend voor sommigen.

Gelukkig was ik op alles voorbereid en was een ieder voor twaalven thuis.

En ook ik ben er weer.







-- Post From My iPhone by Eric.

Dag 1, kaart en kompas

Zo weer binnen en schoon. Hoewel er regen op de voorspelling stond is het gelukkig droog gebleven. En aan het eind van de middag zelfs er warm.


Maar niemand kwijt geraakt. En aangezien de gasten erg bijdehand zijn kan de dropping nog een leuk avontuur worden.

Morgen deel twee. Het gps zelf.

Maar eens kijken hoe zo dat er vanafbrengen.

Zal het track zo ook proberen te uploaden.




En dan nu de track er bij:



-- Post From My iPhone by Eric.

Anseremme

In het kader van: waar brengt mijn gps me vandaag heen?

Anseremme België. Morgen om klokslag 11:00 begind de cursus en mijn gasten zijn al op de camping.





-- Post From My iPhone by Eric.

Nieuwste telg deel 2

De betrouwbare bron heeft zelfs foto's gestuurd!

Dus de Oregon 550t van Garmin is verkrijgbaar bij het knaagdier.
Garmin geeft je er gelijk 2 AA oplaadbare batterijen bij, en een oplader. De carebiner haak die we al kennen zit er ook weer bij.

Verder valt gelijk het gat in de achterzijde op natuurlijk. Daar zit dan ok de lans voor de 3.2 mega pixel camera achter.

Al met al ziet het er goed uit. Ook de verdere specificaties zien er veel belovent uit: 3 assig kompas, 3000 geocaches, en plaats voor 200 routes!!

Dus vor de Santiago de compostella wandelaars ruimte genoeg om alle dag etappes, in de vorm van een echte route voor te programeren. Dan ben je eindelijk verlost van die slecht te volgen tracks af.
Later deze week verdere info en screenshots van de Oregon.

De Dakota is nog niet gesignaleerd (helaas). Ik heb goede hoop dat hij halverwegen de week ook te bezichtigen zal zijn. Wordt vervolgd dus.

Geblogged van uit Anseremme

Garmin's nieuwste telg

Uit betrouwbare bron valt te melden dat de Oregon 500t bij het knaagdier is aangekomen.

Foto's zullen in de loop van volgende week te zie zijn.

De Dakota serie laat nog ff op zich wachten.


-- Post From My iPhone by Eric.

Vrienden?


Ff een test of ditook werkt.

Vandaag mijn blog ingasteld, en ben ff aan het testen hoe de nieuwe kleurtjes nu werken. En of er een mail verstuurd gaat worden.

Groeten Eric

Garmin Dakota


En ook de Dakota is onderweg. wellicht eind volgende week in alle Bever winkels te vinden.

Prijzen volgen.

Garmin geruchten


De Garmin 550T zal begin volgende week ook zijn intrede doen bij Bever.

Uit betrouwbare bron vernomen.

De Stier


De trots van Amersfoort. Mooi en natuurlijk kunstwerk. Al een keer gemollesterd en nu getroffen door de bliksem (tenminste dat denk men).

R.I.P. ouwe reus.

Blog buy iPhone.