Pagina's

Garmin Fenix v.s. Suunto Ambit.

Naar aanleiding van vele vragen: Garmin Fenix en Suunto Ambit: head to head




Als outdoor mens  is het rondlopen met kaarten inmiddels rijkelijk achterhaald, om het woord ouderwets maar eens niet te gebruiken. Veel mensen hebben natuurlijk een GPS bij zich.
En als serieuze amateur sporter heb je natuurlijk een sporthorloge bij je. Je sporthorloge houd al je prestaties bij en kan ook als hulpmiddel dienen: denk aan waarschuwingen als je op hartslag zones traint.
Is het een goed idee om de outdoor functies en de sport functies in het zelfde toestel te verweken?





Er zijn al genoeg tests en verslagen te vinden over de sportfuncties van de Fenix en de Ambit. Maar outdoor mensen zijn nog maar weinig aan het woord geweest.
Er zijn meerdere categorieën mensen op outdoor gebied. En het onderscheid zit hem dan vaak in de manier waarop zij navigeren:

-          Traditioneel persoon: deze gaat gewoon een leuk stukje wandelen zonder voorbereiding en volgt gewoon zijn neus. Door op vaste tijdstippen (dus ieder halfuur) naar links (of rechts natuurlijk) af te slaan lopen die een leuk rondje. Met een beetje geluk zin deze mensen na een paar uur terug bij het begin.
-          De recreant: Een steeds grotere groep mensen die niet graag verdwalen en sinds de introductie van de GPS dit ook steeds minder doen.
De eerste groep doet maar wat, en de tweede gaat op zoek naar routes en wandelingen op internet. Beide groepen bevatten recreatieve ~en fanatieke geocachers.
En de vraagt is dus: is een outdoor/multisport horloge een goede oplossing voor deze groepen? Eerlijk gezegd: ik heb mijn twijfels.

Garmin Fenix: Garmin is al vele jaren markt leider, en wat iedereen ook zegt: dit is niet voor niks! Op GPS gebied zijn er maar weinig merken die de techniek en gebruikers beleving zo goed onder de knie hebben. Het merk maakt voor iedere doelgroep toestellen kaarten en software. Het is natuurlijk wel belangrijk om goed op te letten bij aanschaf van een toestel, want ze zijn allemaal gemaakt met een bepaalde doelgroep in gedachten!






De Fenix is een multy user horloge, en is dus voor vele doeleinden te gebruiken (nee niet voor meerdere gebruikers). Voor een sporter zitten er vele functies op en voor die groep is het toestel goed uit te lezen via Garmin Connect.


Grappig is om te zien dat het horloge de gegevens gesplitst opslaat. Garmin Connect ziet alleen de sport verslagen, en basecamp alleen de bestanden die met outdoor activiteiten zijn vastgelegd. Dit voorkomt weer een hoop verwarring.





Om een heel lang verhaal kort te maken: De traditionele wandelaar zal het een geweldig toestel vinden. De recreant niet.
Waarom: het toestel houd zeer goed bij waar je bent en laat dit zien met een kruimelspoor. Dit kruimelspoor kun je ook op je telefoon bekijken waar je de google kaart onder kunt leggen. Waypoints en geocaches worden netjes op de kaart weergegeven.
Routes en tracks worden ook mooi weergegeven maar door het gebrek aan knoppen moet je erg veel handelingen verrichten om de route te bekijken en goed te navigeren. Zeker als je (zoals ik ) dat in de winter en de sneeuw gaat doen. Tijdens  het fietsen is het toestel niet te bedienen zonder vreselijke ongelukken te veroorzaken.
Grappig is dat je de geocashes niet ziet als je de Fenix aan je telefoon koppelt, en het toestel zelf is ook niet meer te bedienen als je op je telefoon op ipad werkt.





Welke functies kun je verwachten als outdoor sporter, gids of militair:
- Een kaart, geen mooi gekleurde landkaart, maar genoeg voor oriëntatie.
- Waypoint invoer. In alle denkbare stelsels en kaartdata!
- routes, tracks en koersen.
- hoogte meter, gekorrigeerd met een barometer.
- Een drie assig compas, Dus snel te bekijken zonder vlak te moeten houden.
- Zeer intuitief menu
- en hele grote knoppen.
- Alle schermen geheel naar wens in te stellen en aan te passen (helaas alleen op het toestel dus een beste klus)
- zeer uitgebreid tracklog
- Mogelijkheid tot het laden van een kaart op het toestel (let op : zeer beperkt)
- mogelijkheid toto het koppelen van diverse sensoren. De Tempe is erg leuk voor de buitensporter.
- 50 uur accu gebruik(?, maar meer dan genoeg voor een dag)
- 1000 waypoints, 50 routes, en 100 track op te slaan
- te gebruiken voor geocachen (aantal beperkt enkel door de geheugenruimte)
- Oppervlakte berekening



Suunto Ambit:
Heel mooi sport horloge. Heel erg leuk is dat je via de computer (Mac en pc) het toestel helemaal naar je hand kunt zetten en schermen en functies toe kunt voegen. Sinds de software update, 2.0, zijn er vele leuke functies bij gekomen. Via de App zone van Suunto kun je heel eenvoudig zelf functies maken waar Suunto nog niet aan had gedacht. Maar er staan er ook al heel veel.
Alleen Navigeren? En Geocashes? Een kaart scherm? Nee. Dat zit er niet op. Wanneer je een route maakt of een track er in laad dan krijg je wel een scherm met een kaart en zo te zien. Maar als je een recreatief rondje loop zie je niet wat je gedaan hebt. Na een gesprekje met de mensen die Suunto in Nederland vertegenwoordigen heb ik niet het idee gekregen dat deze functies snel aan de App zone zullen worden toegevoegd.





Functies voor de buitensporter:
- 3d compas
- 15 uur batterij gebruik (met een beetje pech dus niet genoeg voor 1 dag!)
- Hoogtemeter gecorrigeerd door de barometer
- Poi opslag (voorheen noemde we dat gewoon Waypoints) aantal onbekend
- route en track navigatie
- Coördinaat invoer is beperkt: slechts 11 stelsels en geen mogelijkheid om de kaartdatum aan te passen. Dus gebruik met een papieren kaart is ommogelijk.
- Geen kaart te vinden op het toestel, alleen bij route of track navigatie krijg je een grafisch scherm te zien.
- temperatuur, van het horloge zelf
- Garmin sensoren schijnen te koppelen te zijn, is mij nog niet gelukt, met de hulp van een tevreden gebruiker is het inmiddels gelukt de ANT+ borstband van Garmin aan een Ambit te koppelen.
- Leuke website waar je zelf schermen en routes kunt maken
- Track back functie

Conclusie: Ik lever de beide testmodellen met alle liefde weer in. Persoonlijk zie ik ze niet als een toevoeging voor mijn persoonlijk gebruik. Voor Navigeren heb ik al diverse handheld toestellen. En tijdens het sporten heb ik genoeg aan mijn hartslag, en die kan ik op alle Garmins aflezen.

Militairen, wandel gidsen en andere professionele outdoor mensen zullen de Fenix toe juichen. Het is een mooi toestel met een goede logboek functie. Het navigeren in onbekend gebied wordt makkelijker gemaakt. En bij dichte mist en andere weersomstandigheden die vragen om een snelle aftocht is het een super toestel.

De Suunto is heel goed te gebruiken om uit te rekenen of de drank van de vorige avond door het lichaam is verwerkt, maar bij navigeren voegt het niet veel toe. Terug naar de hut in geval van ellende is wel te doen, maar dat is dan ook de enige functie voor de outdoor groep. Ook al was de Suunto veel eerder te verkrijgen en sinds de update veel volwassener geworden, hij is nog lang niet af.

Na vele jaren van het hebben van een Horloge ben ik 7 jaar geleden helemaal gestopt met het dragen van een horloge. En dat gaat niet veranderen. De Fenix is de enige die iets toevoegt maar niet genoeg helaas. Hard oordeel? Slechts een mening van iemand met ervaring.