Pagina's

Garmin Montana, "the one and only"

Garmin Montana

Zoals ik al eerder melde: Na de Monana wil je geen ander GPS meer! 

En je heb er ook geen één meer naast nodig.



Voor zowel begeleide navigatie (auto, motor enz maar ook genavigeerd wandelen), als voor directe navigatie mbv een (papieren)kaart, alles kan op dit GPS. 

Auto navigatie is een van de zaken waar een GPS-achtig apparaat erg veel voor wordt gebruikt. Hiervoor was dat meestal een Nuvi. Om even in Garmin termen te blijven. Turn by turn navigatie wordt dat wel genoemd. Een nuvie is wat lastig te gebruiken buiten de auto. immers: de accu gaat meestal niet zolang mee en die kaart die in het toestel zit is ook niet echt geschikt voor het wandelen. Garmin heeft een aantal jaar geleden de nuvi 550 uitgebracht als oplossing. Hiermee kreeg je een waterdicht toestel dat tegen je praate zowel tijdens het wandelen al tijdens het foetsen. Ook geocachen was mogelijk.

  


Helaas voor Garmin, er werden er maar weinig van verkocht. En ik heb ook dit toestel in de opleiding gehad, en er mensen wegwijs in geprobeerd te maken. Was een goede oplossing vond ik, maar de gebruikers vonden het kennerlijk toch minder.

De montana ziet er natuurlijk uit als een outdoor toestel. Een uit zijn krachten gegroeide Oregon. met mooi groot aanraakscherm. Duidelijk waterdicht door al zijn rubber afdichtingen. En de mogelijkheid om zowel een accu (standaard meegeleverd) als AA penlite (3) batterijen te plaatsen. Wat in de outdoor omstandigheden natuurlijk heerlijk is. Garmin geeft 16 uur voor de accu op. Nog niet volledig kunnen testen maar voor zover ik het nu kan beoordelen (63% over na 7 uur  gebruik) zou dat best wel eens kunnen kloppen.

 
Maar voor een outdoormodel is het toch een perfecte Nuvi. De eerste week in het gebruik heb ik bijna alle aspecten van de Montana wel gebruikt. En de Nuvi functie heeft zijn eigenaardigheden als je hart overstapt (ik heb ze alle  twee in de auto) maar na wat gewenning is er prima mee te werken.

Eigenaardigheden?

Ja: - Een nuvi gaat er van uit dat je doet wat hij je verteld, en als je de afslag voorbij rijdt, omdat je het beter weet?, dan zul je zien dat een nuvi er een seconde of vijf over doet voordat hij dat door heeft en een nieuwe route gaat berekenen. Een montana niet. De Montana laat zien waar je twee seconde geleden was. En heeft dan ook erg snel door dat je toch recht door bent gereden. Met als gevolg een veel nettere track. Wel even wennen dat hij dus een beetje achterloopt. Maar na twee vergissingen zul je zien dat je toch de goede straat in zal rijden omdat je nu veel meer gaat opletten op de afstand teller links in het scherm.



Het apparaat moet ook nog een beetje wennen aan zijn nieuwe eigenaar. Als je hem uit de door haalt, de stem van Alfred er in heb geladen (zie voises van Garmin) en de sity navigator kaart op de sd heb gezet, kun je op pad. En de eerste dag klopte mijn aankomst tijd niet echt. Maar na twee ritjes had hij door dat ik niet de maximumsnelheid rij maar meestal niet meer dan 100kmh doe (bestel bus op leeftijd). En dan gaan de aankomsttijden ook steeds beter aansluiten. De eerste dag werd me 10 meter voor de kruising pas verteld dat ik links moest. Inmiddels is dat aanzienlijk verbeterd, en weet de Montana me ook te vertellen wat de maximum snelheid is op mijn locatie en werkt de lane assist ook perfect. Handig om te weten uit hoeveel rijbanen je mag kiezen.

Verder is het toestel erg slim in te stellen: hij herkend de steun en weet ook waaneer hij er weer uit is. Deze wetenschap kun je dan vervolgens weer gebruiken om het toestel zodanig in te stellen dat hij meteen op het auto profiel overschakelt als hij in de steun gaat, en weer terug op het wandel profiel als de steun weer wordt verlaten. De aan en uitknop is ook  te configureren. Dus (voorbeeld) als ik mijn montana in de steun druk in de auto, gaat hij vanzelf aan, staat hij meteen op het auto profiel. Vervolgens druk ik twee keer op de aan knop en wordt gelijk de navigatie naar huis ingesteld. Tegen de tijd dat ik de gordel om heb kan ik dus uitlezen hoe laat ik thuis ben. Ja vind ik best handig.

Dat configureren is wel een gevorderde functie, maar als je het eenmaal door hebt dan kun je wel alles instellen wat je maar wil. En deze functie hoeft dan niet onder de aan knop verstopt te worden, maar kan ook als snelkoppeling in je hoofdmenu geplaatst worden. Dus snel je track wissen? Je trip teller op 0 zetten? alles kan.

   

Het wandelen en dan bijzonder wandelen met de navigatie aan werkt ook er goed. Door het grote scherm kun je ruim gebruik maken van de data velden op het scherm, en dan genoeg ruimte over houden om de kaart te kunnen zien. Jammer is wel dat er standaard 4 data velden op de kaart te zien zijn. ik heb er aan twee wel voldoende. En als je er 1 instelt dan is die gelijk even groot als die vier bij elkaar. Jammer. Moet eerlijk zeggen dat ik nog niet alle dashboarden heb uitgeprobeerd, wellicht zit er nog een compromis tussen. Er zijn er simpelweg te veel om uit te kiezen.




Geocachen kan een serieuze hobby zijn. Ik doe het al weer een tijdje en ben wat minder aan het zoeken de laatste tijd. Maar om mij heen zie ik dat het nog lang niet uitgestorven is en dat steeds meer mensen de verschijnselen vertonen. Met de montana heb je erg veel hulpmiddelen tot je beschiking.  Door de hoge resolutie van het scherm kunnen in de adres regel van het scherm alle kenmerken van de cache zien. Als je dus een cache op je schermpje (op de kaart) ziet, er vervolgen op tikt (aanraakscherm) kun je meteen aflezen hoeveel sterren hij is. En met het qwerty toetsenbord is het maken van field notes wel erg makkelijk geworden. Als je een 650 neemt kun je gelijk je foto's met het gps maken welke dan in Basecamp op dezelfde locatie worden vertoond zodat je die bij mee kunt sturen naar de website.





Kaarten worden steeds belangrijker  in GPS land. En het is heel lang zo geweest dat je niet teveel kaarten op je gps kon laden omdat de processor ze simpelweg niet allemaal kon verwerken. De montana kan 32GB aan kaartmatteriaal aan. Dus onbeperkt topo kaarten laden gaat nog steeds niet, maar routeerbare kaarten en OSM kaarten zijn lang zo groot niet en dus kun je heel wat gebieden meenemen op je reis. Door het toestaan van meerdere IMG bestanden hoef je de kaarten ook niet meer in één keer naar het gps te sturen. En kun je bv de city navigator-kaart in landen opdelen en zo alleen de landen die je gaat bezoeken mee nemen. En topo france is wel erg groot, maar die kun je makkelijk in vier windstreken hakken en er dan twee meenemen.








Niet alles is koek en ei natuurlijk. De ontvangst valt me nog steeds erg tegen. En metname bij het geocachen wil het gps nog wel eens blijven hangen . Hierdoor wordt je geprjecteerd op het pad en niet midden in de struiken waar je werkelijk staat. Dit komt vooral voor bij vochtig weer. Het ziet er dus naar uit dat als de miswijzing groot is dat het gps je vasthoud op de laatst bekende locatie. 
Ook een fiets kan de Montana behoorlijk van slag brengen: heb je de kaart op track boven staan dan is het kompas niet bereid om mee te draaien op een kruising, maar staat de kaart op Noord boven dan draait het driehoekje dat de gebruiker voorstelt vrolijk rond.




Conclusie: Als je gewent bent om met een GPS om te gaan en je ook niet raar opkijkt als er wat eigenaardigheden gebeuren op je tochten kun je nog steeds goed op Garmin vertrouwen. Ze zijn niet voor niks nog steeds marktleider. En de Montana is wel een van hun beste toestellen ooit. Zorg voor een goede GPS opleiding en koop de Montana, je zult geen ander nodig hebben. Wat je ook gaat doen.

Maar dat is slechts mijn bescheiden en niet gesponsorde mening, daar hoef je niks van aan te trekken. Doe je het wel? Je kan hem bij mij kopen, voor een eerlijke prijs en met de benodigde opleiding.

Eric

Nieuwe generatie GPS ontvangers

De GPS is opnieuw uitgevonden.

Dat is mijn eerste gedachte na een dag spelen met de nieuwe Garmin Montana. Er zitten zoveel functies en mogelijkheden dat het zelfs voor mijn een beetje begint te duizelen.

Allereerst het toestel zelf dan maar: Met zijn 330 gram (incl de accu) best zwaar. Het scherm is groter als die van de I-phone. Behoorlijk dik ook. Al met al een beest.

Ligt echter wonderlijk goed in de hand. Het eerste probleem is natuurlijk: hoe vast te houden? hoe er mee om te gaan? Ja je kan er een koord aan vast maken (niet mee geleverd) maar dan is dat weer lastig in de auto houder. En op de motor maar te zwijgen van dat koordje.

Nee handig is het niet op de fiets. Wandelen gaat wel, lekker groot en goed vast te houden en er is altijd wel een zak waar hij inpast.

Bij de bouw van het apparaat is men er van uit gegaan dat je geen ander GPS meer nodig heb voor alle activiteiten die je maar kan verzinnen.


  • Hij kan de BlueChart kaarten lezen. En die kaarten zien er erg cool uit natuurlijk. De waterkaarten zijn compleet met satelliet foro's en al. Ook foto's van de havens zijn er in te vinden. Speciale boot beugel te krijgen natuurlijk.
  • In de auto vervangt hij je nuvi: alle stemmetjes kunnen er in, En ja in de steun zit een speaker. Er is een Nuvi profiel, en je kan kiezen tussen staand en liggend. Zelf heb ik die breedbeeld schermen nooit begrepen in de auto: je wil toch zien wat er voor je is? En niet wat er naast je allemaal gebeurd?
  • Er is een speciale motor mount. Daar zit gelijk een kabel met stekker voor je koptelefoon aan. Kun je de aanwijzingen ook nog verstaan. (nee geen blauwe tand verbindingen)
  • Op de fiets: Euhhhhhh, nee geen beugel te zien. Dus Garmin vind zelf ook dat hij wel erg groot is voor op de fiets? (je kan de motorsteun gebruiken denk ik)
  • En dan wandelen. Geen steun nodig natuurlijk. Wel zit er een koptelefoon aansluiting op de Monatna, met een routeerbare wandelkaart kan dit wel leuk zijn natuurlijk. En is dit een nieuwe kant voor de sity-guides? (ik ken iemand die voorlees rondleidingen aan het maken is, dus...)
Het leuke is dat de Montana de steunen herkend. En dus kun je instellen welk profiel er geactiveerd dient te worden als je hem in de steun steekt. En dat hij weer terug moet naar het wandel profiel als je hem uit de auto haalt.





Want om heel eerlijk te zijn: dat was een van de redenen dat ik mijn Map620 heb verkocht. Want ook al heb ik veel meer GPS ontvangers dan goed voor me is. ik had natuurlijk nooit de goede mee als we ergens waren. Die Map602 heeft ook een accu, maar alleen een watersport profiel naast de nuvi functie. Dus als je ergens uitstapte in een vreemde stad was het een onhandig ding om de auto weer terug te vinden.
De Montana lost dit (luxe)probleem perfect op.

Ook de Mogelijkheid om 32GB aan kaartmateriaal te laden is lekker natuurlijk. Oke, er zitten wat restricties aan, en ik heb er geen 32GB (micro)SD kaart inzitten. Maar het kan.

Vraagje: Garmin, waarom micro-SD? en waarom steeds verstoppen onder de accu/batterijen? Dit is echt heel onhandig!

Dus tot zover mijn eerste indruk. Zal later mijn verhaal over de bediening en de vele instelmogelijkheden doen.

Eric