Het mooie van een Garmin GPS zijn de extra's natuurlijk. Een GPS is niet alleen een rekenmachine met vele mogelijkheden. Nee het is ook een computer. En sinds de introductie van de "nieuwe generatie" GPS ontvangers wordt het pas goed duidelijk wat dat allemaal kan inhouden.
En vooruitlopend op de zaken: Als Galileo straks gaat werken dan komt er nog veel meer bij.
Maar voor nu: wat kan de Software van Garmin allemaal betekenen voor de eind gebruiker? Ik zal alles even op een rijtje zetten.
MapSource: Vanaf het prille begin al het programma om met je gps te kunnen communiceren. Ongeveer twee jaar geleden heeft het programma een grote verandering doorgemaakt en zoals de Nederlander het aan zijn stand verplicht is: er kwamen een hoop klachten over. Zo langzamerhand zijn veel klachten naar de achtergrond verschoven, en alle nieuwe gebruikers weten inmiddels niet beter of de kaart van Nederland ziet er op de computer nu eenmaal zo scheef uit.
MapSource wordt gebruikt om routes, waypoints en tracks mee te maken en te bewerken. En daarnaast natuurlijk om kaarten mee naar je GPS te versturen. Sinds Februari van dit jaar is er een nieuwe versie van MapSource voor download beschikbaar. En met deze nieuwe versie zijn er weer een aantal belangrijke veranderingen te ontdekken.
Voor de manier van opslag van de unluck code's van je toestel heeft Garmin besloten om daar een kleine verandering in aan te brengen. Als men alles legaal heeft werken gaat het gewoon goed. Maar, als men daarnaast (ook legaal) OnRoute kaarten op de PC heeft komt er nu ineens een kink in de kabel. Door de nieuwe manier van opslag vallen alle kaarten die niet door Garmin zelf, of door een geliceerd bedrijf in opdracht van Garmin, gemaakt zijn buiten de nieuwe unlock procedure. Veel mensen vinden dit maar vreemd, maar wees eerlijk... Een feit is wel dat er een online koppeling nodig gaat zijn om toestellen te updaten straks. Vooralsnog werkt alles nog goed in Mapsource, maar je bent gewaarschuwd.
BaseCamp: Ruim een jaar of meer nu is het programma Basecamp beschikbaar. Geheel gratis hier te krijgen. In eerste instantie was het alleen geschikt voor kaarten waar DEM informatie in opgesloten zat, en dus in 3D weergegeven kon worden. Maar gelukkig is die beperking er sinds de laatste update vanaf. En is er dus geen reden meer om Basecamp niet meer te gebruiken. Het is namelijk een mooier programma om mee te werken.
Een groot verschil met MapSource is dat je meerdere mappen in het programma zelf kunt aanmaken, dus als je meerdere tracks en routes wilt samen voegen kan dat allemaal vanuit 1 scherm. En is dit zelfde scherm zie je ook al je gekoppelde GPS ontvangers. Geotagen is een nieuwe functie binnen de GPS wereld die nu volledig geïntrigeerd is in basecamp. Ook het nazien van tracks inclusief het 3D profiel, en het "nalopen" van tracks, incl de foto's. Het versturen van kaarten naar je GPS is uit het programma gehouden. Net als bij de alle is daar een appart programma voor gekomen. Natuurlijk komt dat doordat je mapsouce meerdere keren kon openen, en Basecamp niet. Door het versturen van de kaarten naar een los programma te verplaatsen kun je gewoon door plannen terwijl je nieuwe kaarten verstuurd worden. Al met al een erg gebruiksvriendelijk stukje software van Garmin.
MapInstall: Dit programma is er al vele jaren. Weinig mensen gebruiken het, omdat het versturen van kaarten ook al gewoon vanuit Mapsource kan. Door de introductie van Basecamp zal het vaker gebruikt gaan worden. De interface van de software is erg eenvoudig. Je doorloopt een soort stappenplan: eerst gecontroleerd de software zichzelf, dan moet je de bestemming van de kaart opgeven, dan kun je de kaart-segmenten selecteren om het in de laatste stap naar de eerdergenoemde drager te sturen. Je kan kaarten op je gps laden, en op iedere USB stick of zelfs op een willekeurige locatie op je harde schijf. Doordat de nieuwe Modellen alle soorten .img bestanden kunnen lezen kun je zo makkelijk je nieuwe kaart, of juist een gedeelte ervan, laten opbouwen om het vervolgens een andere naam te geven en daarna pas op je GPS te plaatsen. Dit maakt kaart beheer wel erg makkelijk. Alle unlockcodes worden altijd in de bewuste kaart mee opgeslagen.
Zoals het er nu naar uitziet gaat Garmin binnenkort stoppen met MapSoure en zal dit dus een belangrijk onderdeel van onze GPS belevenis worden.
HomePort: Voor de meeste oudoor gebruikers is dit niet relevant. Waarom ik hem er dan toch bij betrek? Omdat de gelijkenis met Basecamp wel erg treffend is.
Home port maakt het mogelijk om de G@ waterkaarten te bekijken op je pc, en routes voor de scheepvaart op de pc te plannen, in plaats van het plannen op de GPS zelf. Voor vele watersporters een lang gekoesterde wens.
Di interface is beina gelijk aan basecamp, en de werking (slepen en plakken) dan dus ook. Als je de SD kaart waar je G2 waterkaart op staat in je pc/laptop/card reader stopt zal het programma deze gelijk herkennen, daarna zal hij controleren of de bewuste GPS de nieuwste versie software heeft ( ja zonder dat je die heb gekoppeld aan de pc!!), als er nieuwe software is dan wordt die dus op de sd geplaatst en zal bij vertrek meteen op de gps geïnstalleerd worden zodra de sd in de gps gestoken wordt. Als dit alles is gebeurd is inmiddels de kaart op het scherm verschenen en kun je je tracks gaan bekijken of de route van de vakantie gaan plannen. Voor diegene die de gps koppelen aan de stuurautomaat: als je het nu nog niet goed doet dan ligt het dus niet meer aan het kleine scherm.
De software is niet gratis, maar in vergelijking met de kasten van de G2 waterkaarten slechts een kleine druppel: € 30,-
BirdsEye: Is weet niet of het software genoemd mag worden, of dat het gewoon een functie wordt. Wat we er nu over weten is dat je onder deze naam satellietfoto's kunt kopen voor je gps, deze "kaarten" zullen dan in Basecamp (zie je wel?) te zien zijn en ook op de gps te zetten zijn . Helaas werkt dit natuurlijk alleen met de nieuwe generatie GPS ontvangers. Voor deze service gaat Garmin $ 30,- per jaar vragen, maar dan mag je onbeperkt kaarten downloaden. Zal mij benieuwen. de kaarten/ foto's worden dan viea de nieuwe unlock procedure gekoppeld aan je eigen gps. En het abonnement geld natuurlijk ook voor slechts 1 GPSontvanger.
De meerwaarde van deze service zal in Nederland niet zo heel veel groter zijn, maar voor gebieden waar minder mensen wonen zal je aan een foto veel meer hebben dan aan een vectorkaart van het gebied. Omdat sporen veel duidelijker te zien zullen zijn als op die kaatren. Als voorbeeld neem ik Spanje: daar is een erg mooie topo van, maar de routes die ik met "het loopend vuurtje" wil gaan plannen zijn niet terug te vinden op de Garmin kaart. Maar alles is erg goed te zien in GoogleEarth.
Dur voor artsen zondergrensen, onze jongens in Afganistan enz, zijn er nu vele nieuwe opties.
Apple: Voor de apple gebruikers is basecamp en mapinstal ook beschikbaar, homeport (nog)niet, en voor MapSource hebben wij Roadtrip. Maar eigenlijk geld voor de apple gebruikers: stap over op BaseCamp, want dat 3D ziet er zo verschrikkelijk mooi uit op een mac, daar kun je heel wat mensen jaloers mee krijgen.
Al met al een hoop digitale spullen om het feest van het GPS nog groter te maken zeg maar. Er zullen dit jaar nog vele veranderingen plaats gaan vinden, en ik hoop dat alles voor het seizoen begint probleemvrij werkt.
Eric