Met dit stukje software bied Garmin extra mogelijkheden aan de watersporter.
Waterkaarten zijn er al het langst. Omdat de kaarten relatief weinig informatie bevatten waren dit de eerste kaarten die in het minieme geheugen van een GPS paste. Nadat Garmin de datastick introduceerde konden ook meer gedetailleerde kaarten ingelezen worden in het GPS.
Inmiddels zijn bijna alle PS ontvangers uitgerust met een groot intern geheugen of een card reader. Want de tweede generatie van de waterkaarten bevatten ineens veel meer data. Zoals foto's van bruggen en havens. Lekker makkelijk als je 's nachts een haven binnenloopt, kun je alvast spieken waar je moet zijn.
De eerste generatie kaarten moest je eerst op de pc installeren en daarna op het geheugenkaartje plaatsen. Zoals we inmiddels gewend zijn met alle andere kaarten van Garmin.
De G2 Vision kaarten (tweede generatie) worden sinds introductie alleen maar op sd kaart geleverd. Dit voorkomt het illegaal kopiƫren natuurlijk. Maar het gebruik op de pc is bij deze onmogelijk geworden.
Maar er is een oplossing gekomen:
HomePort
Het is een betaald programma (€ 30,-) en zier er heel erg uit als BaseCamp (welke wel gratis is)
Wel leuk is dat je zowel kaarten van de harde schijf kunt toevoegen (de oude kaarten) als de kaarten die op de sd-kaartjes staan. Stop je die laatste in de card reader die in je pc zit (losse reader nog niet getest) dan leest hij gelijk de kaart. Ziet welk GPS je hebt, en of daar dan ook weer updates voor te krijgen zijn. En leest de kaart vervolgens in het programma.
En nu kun je dus aan de slag: Routes maken, punten opslaan, tracks inlezen en terug bekijken.
Zoals je ziet heft hij ook een tijdsplanning gemaakt voor de trip. Je kunt verschillende scheepsprofielen ingeven namelijk, hoogte diepte en snelheid. En zo kun je erg realistisch plannen. Bij een motorschip dan, Zeilen is en blijft een gok, dus daarbij zullen de tijden een benadering van de werkelijkheid zijn.
Leuk is dus dat je routes voor meerdere schepen zuo kunt plannen en de software zorgt er voor dat de routes dan op het sd kaartje worden geschreven, en zo is de kaart dus ook op meerdere GPS ontvangers inzetbaar.
Voor dit tripje heb ik dan maar even London gekozen als eind bestemming.
Leuk is ook om te zien dat hij hoogtes oppikt. Ook kun je nu goed zien welke foto's er allemaal beschikbaar zijn als hulpmiddel bij de trip.
En als we een foto-icoontje aanklikken krijgen we een miniatuur van de foto te zien.
En als je die dan weer aanklikt krijg je een schermvullend voorbeeld te zien natuurlijk.
Allemaal erg nuttige informatie voor die op het water speelt. Erg mooi vind ik zelf altijd het wantij bij onze wadden eilanden. Dat veranderd met de dag. Maar het is wel mooi om te zien hoe ze de dieptes in kaart brengen. Voor de geulen is het een handig instrument. Voor mensen die willen gaan wadlopen zonder gids: neem roge kleding mee en een waterdichte telefoon, want zo betrouwbaar is deze kaart niet.
Voor dertig euro vind ik het een erg mooi product, waar de watersporten erg veel plezier aan kan beleven.